lördag 21 december 2013

Linje 17 kapad ?Imorgon ser det ut att bli en mångtusenhövdad skara som deltar i manifestationen mot nazism och rasism i Kärrtorp med anledning av attacken mot förra veckans demonstration där, arrangerad av nätverket Linje 17. Samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna (SD) skickar höga företrädare för att delta.

Jag har lite svårt att skaka av mig känslan av att hela evenemanget är kapat av partierna för att ge dem tillfälle att pråla ikapp med julgranarna dagarna innan valåret inträds. Risken för allsångsledare (”We shall overcome”) har därmed ökat betydligt. Jag ska dock försöka se det positivt och som en markering av en djupt känd avsky för fascism och rasism. 


Betydligt värre är att SD helt klart försöker göra poäng på att de inte tänker delta. I gårdagens SvT-nyheter (både Rapport och Aktuellt) fick deras Björn Söder förklara att de visst kunde tänkt sig att vara med om inte vänsterradikala AFA deltagit. Varpå SvT-reportern i nästa klipp ställer frågan till moderaten Kent Persson varför Moderaterna ställer upp i en demonstration där ”militanta organisationer på vänsterkanten” deltar. Persson gav det goda svaret att de betraktar manifestationen som opolitisk och att det är viktigt att markera sitt eget ställningstagande emot nazism och rasism. Svaret reflekterar tillbaka till frågeställaren. SvT gav inga motfrågor till Björn Söder utan sprang istället raka vägen till Moderaterna och ställde frågor som gick i linje med SD:s mediestrategi. Ganska anmärkningsvärt egentligen. För övrigt av samma nyhetsredaktion som förra veckan beskrev nazistattacken mot demonstrationen i Kärrtorp som att den ”urartade”. En följdfråga till Björn Söder kunde istället ha varit om det inte helt enkelt är så att SD inte anser det viktigt eller ens önskvärt att markera mot rasism och nazism och att detta med AFA bara är den perfekta ursäkten för att slippa torgföra det verkliga skälet?

Jag läser också S-bloggaren Johan Westerholms (Mitt-i-steget) inlägg där han hävdar att han kommer att delta i Kärrtorp imorgon men med villkor ställt mot AFA och andra vänsterradikaler. Han oroar sig istället för att manifestationen ska kapas av dessa. Det förefaller som om fokus på flera sätt börjat förflyttas i en riktning bort från arrangörernas. Nämligen en ”bred antirasistisk manifestation med lokalt fokus”.


Låt oss hoppas att det blir en sådan och att vi slipper våld från någon part... och att vi slipper sjunga för en allsångsledande integrationsminister.

Att vi slipper se Jimmie Åkesson i ledet är dock en bra början.
 


2 kommentarer:

 1. Så här i efterhand tycker jag inte den blev kapad. Medias fokus låg ganska mycket på de politiska partierna och dess ledare.

  SvaraRadera
 2. Hej Markus,

  Nej, min farhåga om det kom på skam, tycker jag. Mer djupgående tankar om manifestationen har du på mitt inlägg "Kärrtorp skänkte en gnutta hopp!" på denna blogg.

  God fortsättning
  Hans

  SvaraRadera