torsdag 18 april 2013

Bryt tystnadenIgår var jag på ABF i Stockholm och lyssnade till Dana Golan, f.d. israelisk soldat som tjänstgjort i Hebron på ockuperade Västbanken. Hon företräder organisationen Breaking the Silence som bildades för cirka tio år sedan av soldater som kände behov av att berätta om sina upplevelser under tjänstgöringen på ockuperat område. 


Hon var inbjuden av Olof Palme-centret för att tala om boken ”Bryt tystnaden”, innehållande några av alla dessa vittnesmål,  som just utkommit på svenska genom Leopard Förlag. Den har utgivits på flera språk i ett flertal länder men däremot inte i Israel. Ingen förläggare har vågat/velat ge ut den. Det är kontroversiellt i Israel att vara emot den israeliska ockupationen av Västbanken och kräva en förändring. Det har Breaking the Silence förstås stor erfarenhet av. Det krävs stort mod. 

Dana Golan berättade att det bara är ungefär tio procent av de värnpliktiga som får tjänstgöra på ockuperat område. De flesta i Israel har alltså dålig inblick i vad som verkligen händer där. Det är organisationens främsta syfte, menar hon, att upplysa om fakta. Vad gör soldaterna, hur ser deras metoder ut, vad får det för konsekvenser osv. Hon var noga med att påpeka att det inte finns några politiska mål med organisationen utan endast en vilja att Israel ska upphöra med ockupationen och en övertygelse om att den är skadlig för Israel. Då inte bara dess internationella image utan rent säkerhetsmässigt. Det kan inte sluta på annat sätt än att detta förtryck av palestinierna till slut kommer att ”explodera i våra ansikten”, uttryckte hon det ungefär.

Hennes vädjan till världen var att sprida kunskap om läget i de ockuperade områdena, ”facts on the ground”. Det är detta som Breaking the Silence vill förmedla i första hand till den israeliska befolkningen men också till omvärlden. 


Jag hoppas dessa modiga f.d. soldater får Nobels fredspris (men det blir väl någon statschef med blod på händerna som vanligt). 

Själv kan jag bara dra mitt lilla strå till stacken för att hjälpa dem sprida sin kunskap genom att hänvisa till deras hemsida här.

Boken ”Bryt tystnaden” lär väl finnas i välsorterade bokhandlar men finns annars här.

2 kommentarer:

  1. Bra tankar Hans håller med dej, hade kommit på föreläsningen men bor 90 mil bort.

    SvaraRadera
  2. Hon kommer till fler städer vad jag förstått. Kanske närmare dig förhoppningsvis? Positivt att det blev så långt inslag på Aktuellt och i övrig media också. Knökfullt i den lilla åhörarsalen var det i alla fall.

    SvaraRadera