söndag 3 februari 2013

Vad gjorde Maria Arnholm som statssekreterare?En del har gjort sig lite lustiga över den nya jämställdhetsministerns, Maria Arnholm, iver att tillfråga sin man innan beslutet att acceptera utnämningen till posten. Jag kan väl tycka att det visar på en hänsyn som kanske fler (män) skulle ta innan de kastar sig in i tidskrävande uppdrag som drabbar de närmaste. 

Däremot är det ett helt annat uttalande som det finns mycket goda skäl att reagera starkt på. I SvD idag förklarar hon att det nu är många saker att skaffa sig koll på; ”som vad regeringen gjort och vad Folkpartiet tycker i mina frågor”.


- Läser jag rätt?, tänker jag. – Kan hon verkligen ha sagt så?

Maria Arnholm har tidigare beskrivits som en person som länge befunnit sig i Folkpartiets toppskikt och hon har också rört sig mycket kring jämställdhetsfrågor.  


Det senaste halvåret har hon varit statssekreterare åt jämställdhetsministern Nyamko Sabuni. En statssekreterare ska, under statsrådet, leda arbetet vid departementet och förväntas därmed vara mycket väl insatt i vilken politik som ska föras och vilka uppgifter som ligger på bordet och vilka som väntar härnäst.

Anders Ivarsson Westerberg har forskat i statssekreterarens roll och menar att det är en position med stor makt; ”Statssekreteraren har stor makt genom att vara den som har ansvar för att politiken genomförs”.


Jag måste bara stillsamt fråga om det är någon som vet vad hon gjort under sitt halvår som statssekreterare om hon inte har satt sig in i vad regeringen gör?
 

 
 1 kommentar:

  1. En sak vet jag och det är att min förhoppning är att det blir mindre av feminism i den förre ministerns anda.

    SvaraRadera