tisdag 17 november 2015

Ukrainska lokalvalen: Summering av borgmästarvalen

Det kan vara dags att summera resultaten av den andra omgången av borgmästarvalen som avgjordes i söndags. Fortfarande räknas det på en del håll men på de flesta av de 29 orterna är 100 % av rösterna räknade eller tillräckligt många för att kunna fastställa en vinnare.


Ett av de ställen där valkampanjen varit som hetast är just i Chernivtsi där jag befinner mig. Vinnaren här blev sittande borgmästaren Alex Kaspruk med 64,47 % av rösterna. De eventuella röstköp som motståndaren Vitaliy Mikhailishyn räckte inte till mer än 35,53 % för den förre borgmästaren och lokale oligarken. Den som följt min ”valvaka” känner också till hans kampanj med generösa löften till pensionärer inte minst. Väljarna har uppenbarligen inte låtit sig imponeras vilket kan vara ett friskhetstecken. 

Ett friskhetstecken är dock inte det låga valdeltagandet rent generellt i denna andra omgång vilket kanske är det största samtalsämnet här i Ukraina. Endast drygt 34 % fann det mödan värt att rösta i andra omgången av borgmästarvalet vilket är rekordlågt valdeltagande i Ukraina. En del experter menar att det inte är särskilt anmärkningsvärt för lokalval, även jämfört med andra länder. Medan andra anser att det är ett uttryck för besvikelse och missnöje med de politiker som tagit vid efter Euromajdan.

Ett tecken på denna besvikelse kan vara att flera av de oberoende kandidaterna vunnit klara segrar. Att vara obunden till något av de politiska partierna ses möjligen som meriterande. Kaspruk i Chernivtsi är ett sådant exempel. Andra oberoende kandidater som vunnit stora segrar är Vladimir Mykolayenko i Kherson med drygt 70 % av rösterna och Volodomyr Khomko i Rivne med drygt 64 %.

Ett annat tecken kan vara framgångarna för kandidater från partiet Självhjälp/Samopomich som är sprunget ur den flora av civilrörelser som verkade före, under och efter Euromajdan. En av de klaraste vinnarna från just detta parti är den sittande borgmästaren i viktiga Lviv, Andriy Sadovyi. Det var helt enligt förväntningarna. Betydligt jämnare var valet i Kryvyi Rih och dessutom det mest skandalomsusade. Samopomich tänker troligen göra rättssak av det röstfusk som de menar ligger bakom deras kandidats, Yurii Myloboh, knappa förlust till motkandidaten Yuriy Vilkul från Oppositionsblocket. 

Förlorade klart gjorde dock Oppositionsblockets Oleksandr Vilkul, son till Yuriy, i Dnipropetrovsk där striden varit hård in på mållinjen. Boris Filatov från oligarken Kolomoiskys parti UKROP vann till slut efter en valkampanj som kantats av smutskampanjer och med eventuell inblandning av självaste president Porosjenko som sägs ha backat Vilkul i tysthet för att bromsa rivalen Kholomoiskys framfart. Det uppmärksammade anhållandet av UKROP:s partiledare Hennadiy Korban anses av många ha varit en del av detta spel, vilket förstås har förnekats av Porosjenko som beskriver det som startskottet för en kampanj mot korruptionen medan andra kallar det ”selektiv rättvisa”. Om avsikten varit att knocka Filatov i Dnipropetrovsk har det uppenbarligen inte fått önskvärd effekt.

På knock gick däremot Porosjenkoblockets gamle tungviktsboxare Vitali Klitschko i Kiev. Han behöll sin borgmästartitel med klar marginal, drygt 65 % av rösterna, och fortsätter alltså styra huvudstaden. Att han tvingades ta en andra rond menar dock en del visar att hans seger inte var en "knock-out".

Enligt OSSE och Ukrainas nationella valkommission, CEC, har dock andra omgången av borgmästarvalen gått lugnt till väga och utan allvarligare brott mot valprocedurer och lagar. President Porosjenko verkar också vara mycket nöjd med att flera förlorande kandidater erkänt sina förluster och gratulerat motståndarna till vinsten. Närmast euforiskt lär han ha utropat:

”How cool, how cool, how European! I congratulate Ukraine with this choice of the citizens”

Nu återgår hur som helst Ukraina till vardagslunken igen och en bister vinter väntar måhända. Med en ekonomi som visar en  förväntad tillväxtsiffra på minus 11,6 % och en försvagning av valutan och hög inflation samtidigt som sociala förmåner och pensioner frysts. Vi får se hur ”cool” det blir för Porosjenko och hur ”europeiska” det ukrainska folket kommer att visa sig vara fram till nästa val.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar