söndag 8 november 2015

Ukrainska lokalvalen: Röstköp i Chernivtsi?

Som jag nämnt i tidigare inlägg är det andra omgången av de ukrainska lokalvalen, eller närmare bestämt borgmästarvalen, nästa söndag 15 november. I de städer med över 90000 invånare där inte någon av kandidaterna nått över 50 % av rösterna i första omgången hålls en andra omgång mellan det två kandidaterna med flest röster i första. Rösterna vid den har räknats i snigelfart men resultaten sägs nu vara helt klara överallt. Chernivtsi där jag nu bor tillhör de städer där en andra omgång väntar. Förutom borgmästarval har det dessutom varit val av regionala och lokala rådsmedlemmar. Dessa sammansätts proportionerligt efter antal röster för varje parti och går därmed inte heller till någon andra omgång.

Som på många andra ställen har valet här i Chernivtsi kringgärdats av anklagelser och motanklagelser. I detta fall har det handlat om valet till stadsrådet. Enligt OPORA, en NGO som agerar som oberoende valobservatör (watchdog), finns trovärdiga uppgifter som pekar på att det nybildade partiet Ridne Misto (ung. Hemstaden) ägnat sig åt röstköp. Röstköpen ska ha gjort i huvudsak på universitetet i staden där unga studenter med liten budget kan ha lockats av några extra hryvnia. Partiet fick flest röster i valet (17 %) och det är en stor skandal här med påbörjad polisutredning av saken. Det påverkar och infekterar även stämningen inför andra rundan av borgmästarvalet då ordföranden för Ridne Misto, Vitaliy Mykhailishyn, är en av de två kandidater som slåss om borgmästarämbetet. Mykhailishyn kom tvåa i första valrundan och menar att han och partiet är utsatta för politisk smutskastning inför den andra ronden. För några dagar sedan skrapade han ihop sitt fotfolk och ockuperade en av huvudgatorna i staden, Holovna, i en sorts protestaktion mot den "tarvlighet" han utsatts för.

Flera politiska partier i staden har emellertid protesterat högljutt mot valresultatet och UKROP (Igor Kolomoiskys parti) har begärt att valen här ska göras om helt, liksom för övrigt på fler andra ställen där partiet menar att oegentligheter förekommit. Ytterligare en NGO, Maydan, har i ett öppet brev till flera regeringsmedlemmar begärt att de studenter som är inblandade ska relegeras, att universitetets överhuvud ska avskedas samt att partiet Ridne Mistos registrering ska cancelleras. Ridne Misto å sin sida har skickat ett brev, undertecknat av partiledaren Mykhailishyn, till talmannen för det ukrainska parlamentet till vilken han protesterar mot anklagelserna och vad han menar är "politisk förföljelse".

Som så ofta i Ukraina är det inte lätt att veta vad som är sant och vad som är ryktesspridning. Det politiska spelet är minst sagt orent här och alla knep och medel används för att vinna makt. Klart är dock att den här skandalen förgiftat stämningen inför andra omgången av borgmästarvalet och en del befarar oroligheter i samband med detta den 15 november.

Fortsättning lär följa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar