söndag 1 november 2015

Dags för avfärd till Ukraina – och den andra rundan av lokalvalen

Nu börjar det dra ihop sig för min resa till Ukraina där jag ska tillbringa fem månader. Bo kommer jag göra i Chernivtsi i sydvästra delen av landet. I bokskogarnas provins Bukovina, som fram till första världskrigets slut länge varit kronkoloni i det kejserliga Österrike-Ungern. Det är en lite avlägsen plats men också intressant på många sätt. Mer om det kommer säkert i dagboksrapporter som jag har för avsikt att lämna på den här bloggen.

Drar ihop sig till lokalval i Ukraina gör det också... igen. Jo, andra rundan sker på flera platser den 15 november. Ungefär som i vissa presidentval behövs också här över 50 % av rösterna för att vinna ett borgmästarval. Om ingen kandidat mäktar med att fånga in fler röster än så görs en ny runda med de två kandidater som fått flest röster. I andra rundan ska det sedan avgöras. Det betyder också att allianser knyts redan innan kampanjerna inför första rundan och det kan gå ganska hett och lurigt till. Fusk och regelöverträdelser än nästan legio och brukar prägla valprocesserna i Ukraina. Om detta skrev jag lite i min rapport från lokalvalen.


Bland annat framgick då att TT meddelat att valen i Mariupol hade ”ställts in”, vilket givetvis skulle ha varit skjutits upp. De kommer hållas nästa år. Däremot fick vi bara veta att orsaken var ”problem med valsedlar”. Senare framgick det, vilket bland annat framgår av den här artikeln i NY Times, att den lokala valmyndigheten funnit att valsedlar manipulerats och att det inte fanns tid att trycka nya. Blott ett exempel ur högen av valfusk eller misstänkt valfusk som kan förekomma i ukrainska val. Anklagelser och motanklagelser har också avlossats mellan kandidater i lokalvalen och det är snårigt att reda ut vad som är vad, fusk eller politisk antagonism och smutskastning. Som vanligt, är man böjd att säga när det gäller den ukrainska politiska scenen. Ibland reagerar befolkningen eller en viss intressegrupp vilket brukar resultera i att ett vägskäl ockuperas eller liknande. Sådana protester har tydligen också noterats på sina håll även efter detta lokalval.

Men den här gången har jag inte hunnit med någon djupare research. Det har varit bråda dagar med att packa, ställa i ordning allt i det svenska hemmet och säga farväl på ett tag till vänner och släkt. För imorgon bär det av till Ukraina för fem månaders vistelse. Det känns lite pirrigt, men skönt att äntligen komma iväg. Lagom till nästa valrunda 15 november.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar