söndag 15 november 2015

Lokalvalen i Ukraina: Valkampanj på ukrainska

Idag är det valdag i Ukraina. I alla fall i de 29 städer som går till andra omgången av borgmästarvalen. Som här i Chernivtsi. Under min söndagspromenad besöker jag ett par vallokaler och det strömmar till en hel del som uppenbarligen bestämt sig om de vill rösta på Alex Kaspruk eller Vitaliy Mikhailishyn. En tuff valkampanj går mot sitt slut, med anklagelser om röstköp, smutskastning och tjuvnyp kandidaterna emellan. Historien om Mikhailishyn är värd att berätta eftersom den säger väldigt mycket om den ukrainska politiken och hur det politiska spelet fungerar.

Egen bild. Mot vallokalen...


Mikhailishyn är en lokal oligark som bland annat äger det lokala fotbollslaget. Rykten gör gällande att han har en egen huligan-mobb som gör smutsjobbet åt honom. Han tillhörde tidigare Janukovytjs klan och parti Regionernas Parti men har nu bildat eget parti, Ridne Misto (Hemstaden), som bara verkar här i Chernivtsi. Som jag skrivit om tidigare anklagades detta parti för röstköp men det har inte hindrat Mikhailishyn från att ställa upp för val i denna andra omgång av Chernivtsis borgmästarval. Häromdagen fick jag en av hans kampanj-flyers i handen och en närmare studie av den kampanj han bedrivit är häpnadsväckande läsning som säger en hel del om den populism som de flesta politiker i Ukraina hemfaller åt i valtider.

De flesta av hans vallöften vänder sig till pensionärer och ett av dem är att återinföra gratis bussresor. Något som Mikhailishyn införde under sin tidigare period som borgmästare i staden. Då delade han ut busskort prydda med hans porträtt till pensionärer som senare besviket kunde konstatera att de inte dög som betalning på de privatägda bussarna. Senare lyckades han tydligen ändå på något sätt förmå dessa att acceptera korten. Hur det gick till är oklart men det behövs kanske ingen vildare fantasi för att gissa i detta av korruption genomsyrade samhälle.

Andra löften som nu ges till pensionärer är 20 % sänkning av läkemedelskostnader och en "tvåfaldig" sänkning av "brödpriset". Vilket på samma sätt lär ge bekymmer för de privata apoteken och brödförsäljarna. Alla stadens medborgare ska dessutom få 1000 hryvnia. Ett sorts kollektivt röstköp förefaller det som dessutom, får man förmoda, ska finansieras ut stadskassan? Till detta kan läggas löften om billigare offentlig service rent generellt. Frågetecknen hopar sig här om finansieringen av allt detta vilket den generöse Mikhailishyn har väldigt lite eller inget alls att säga om. Populism och röstfiske av grövsta märke med andra ord.

Egen bild. Negativ valkampanj av Vitaliy Mikhailishyn. Motståndare Kaspruk, till vänster, säger sig vara oberoende kandidat. "Pyttsan", säger Mikhailishyn och pekar på Kaspruks tidigare partitillhörighet som sammanfaller med den allt mindre populäre premiärministerns Jatsenjuk, till höger.


Chernivtsi-borna har alltså att välja på denne generöse oligark eller motkandidaten Oleksandr "Alex" Kaspruk som nominerat sig själv och säger sig vara oberoende. Han tillhörde dock tidigare premiärminister Jatsenjuks Folkfronten och Fäderneslandspartiet (Batkivsjtjyna), vilket motståndaren Mikhailishyn varit flitig med att påpeka, bland annat på den flyer jag fick i min hand häromdagen.
Folkfrontens och Jatsenjuks popularitet har sjunkit till nära nog nollpunkten så det kanske kan vara effektivt som negativ kampanj. Förutom högtflygande löften och tomma paroller är just smutskastning och slag under bältet på motståndaren den vanligaste kampanjmetoden här. Anklagelser om röstköp sägs nu riktas också mot Kaspruk vilket han bestämt tillbakavisar som smutskastning. En färsk undersökning visar för övrigt att ca 30 % av befolkningen kan tänkas att sälja sin röst, vilket pekar mot att detta med röstköp troligen är ganska utbrett och uppenbarligen gångbart som metod för att förbättra sitt valresultat.

Egen bild. Entrén till en vallokal i Chernivtsi. Närmare än så här får man inte fotografera vallokalerna.


Vi får väl svaret tidigast imorgon vem som knockat vem här i Chernivtsi och på de 28 andra orterna i landet.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar