torsdag 20 februari 2014

Reklam kan skada din hälsa – särskilt om du är ung och tjej



Läser att Magda Rasmusson, ett av språkrören för Grön Ungdom, vill lyfta feministiska frågor under valdebatten. Det är utmärkt. Alldeles särskilt bra att hon tar ett ungt perspektiv på frågan och lyfter fram hur dåligt unga tjejer mår. 

När, enligt SCB, mer än var tredje tjej mellan 16 och 24 år känner oro och ångest (mot 13 % av killarna i samma ålder) och när, enligt en undersökning av Sveriges kvinnolobby, nio av tio kvinnor (!!) mellan 13 och 30 år uppger att reklam får dem att må dåligt över sitt utseende eller sin vikt börjar det bli ett folkhälsoproblem. 

Intill artikeln i SvD annonseras det om vin med en varningsruta ”Alkohol kan skada din hälsa”. Kanske borde vi införa krav på liknande varningstexter vid reklam för bantningspreparat eller skönhetsprodukter? 


I alla händelser mår tjejer sämre än killar. Siffrorna i undersökningarna här ovan är tillräckligt alarmerande för att tas på allvar även om de skulle slå fel på ett tiotal procent. Om alkoholintag och rökning anses så skadligt att reklam för tobaksprodukter och alkoholhaltiga drycker omgärdas av restriktioner så verkar det rimligt med krav på lagstiftning mot sexistisk eller sexualiserande reklam. Som Magda Rasmusson påpekar räcker det uppenbarligen inte med ”reklambranschens självsanering”.

Självmordsstatistiken visar också att antalet självmord har gått ned sedan 1980 men inte bland unga där trenden är den motsatta och i synnerhet avseende unga kvinnor/flickor (15-24 år).


En satsning på snabb och adekvat psykiatrisk hjälp till unga med självmordstankar förefaller också vara ett krav att föra fram för landstingspolitikerna (vilket jag tror att de kommer att göra också).


Men hellre än att lappa ihop spillrorna av unga tjejer tycker jag vi bör ställa oss bakom Magda Rasmussons uppmaning om att vässa den feministiska politiken och att tala mycket, mycket mer om de unga kvinnornas situation så att dessa kan få växa upp i en miljö som är fri från vikt- och utseendefixering. 

Det kan räcka med skolans prestationskrav och arbetslinjens press.
 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar