fredag 7 februari 2014

Olust inför SotjiIdag börjar OS. De stora vinterspelen i Sotji. Invigningen pågår i skrivande stund för fullt.

Det är med visst vemod i hjärtat jag måste erkänna att min främsta känsla inför spelen är olust. Jag är en stor vän av idrott och en obotlig storkonsument av idrottsevenemang men känner nu att det kanske till och med är lika bra att lägga ned OS.

Jag håller med AndersLindblad i SvD när han säger att detta OS har gått helt överstyr. Historier om vräkningar och maffialiknande affärsmetoder, om arbetare som inte fått lön utan istället hotats och misshandlats och om en helt huvudlös exploatering av mark.

Till viss del har alltså OS-anläggningarna byggts upp med hjälp av slavarbete. Likt en farao har Putin byggt upp ett monument över sin förmenta storhet. Att det är Potemkin-kulisser vittnar, om inte annat, 40.000 poliser som är på plats. Säkerligen ännu fler om hemliga säkerhetstjänster räknas in.

Att Ryssland har både yttre och (framför allt) inre fiender är ingen nyhet och Putins ledarstil har knappast lättat på spänningarna. Att det smäller under ett OS är inget nytt heller men denna gång förefaller hotet om terror attentat ovanligt reellt.

Att IOK ger spelen till ett Ryssland med återfunnet storhetsvansinne och en kvasidemokratisk diktator som ledare och på en plats som ligger i närheten av en av de mer konfliktfyllda regionerna på jordklotet kan kanske förvåna. Men så länge IOK är genomkorrupt själva och håller benhårt på sin linje att idrott och politik inte hör ihop så lär vi få se spelen utnyttjas till just att föra ut propaganda.

Det ska sägas att den här bilden inte är helt unik för ett OS. Jag skrev en del liknande invändningar vid sommar-OS i London för knappt två år sedan. Tendensen har varit klar ganska länge. OS har blivit en koloss och Sotji-spelen lär vara det dyraste någonsin. Det verkar svårt att få någon klarhet i hur dyrt. Har hört summor mellan 12 och 40 miljarder euro. Det är illa nog men inte omöjligt heller att det rör sig om ännu mer om alla svarta korruptionspengar räknas in.

Denna vanvettiga rovdrift på miljö och människor kan rimligen inte roa idrottsintresserade på det rätta viset. OS-anläggningar och människorna omkring dem lämnas i sticket när OS-elden slocknat och med Sotji kommer detta tydliggöras kanske mer än någonsin.

Det är dags att antingen lägga ned OS helt eller också börja återanvända gamla OS-anläggningar och förlägga spelen till städer som förut haft spelen. Låt IOK:s medlemsländer gemensamt och efter förmåga bidra till spelens genomförande och lägg dem på en rimlig nivå. Då kanske den rätta OS-andan, så som tanken var, också kan framträda. Den som nu försvunnit bland automatkarbiner, miljardbyggen och diktaturfasoner.

Bild: SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar