torsdag 2 april 2020

Ebba Busch-Thors utpekande av somalier snudd på hets mot folkgrupp?


Ebba Busch-Thor gör i Aftonbladet idag (2/4-20) ett ovanligt osmakligt uttalande i ett Sverige som är förlamat av corona-krisen och där ilska, förtvivlan och frustration redan dallrar i luften. Hennes angrepp mot den svensk-somaliska gruppen kallar hon ”klarspråk” och spekulerar över varför denna grupp är så oproportionerligt drabbad av corona-viruset. Utan att ha något på fötter spekulerar hon i en rad orsaker men fastnar vid och uppehåller sig kring ” tänkbara kulturspecifika orsaker”. De har ”tätare familjerelationer”, ”är uppfostrade i en omgivning där man inte nödvändigtvis litar på myndigheter”, ”analfabetismen är utbredd”, och ”somalierna har inte samma tradition av skriftlig information eller av medicin”, säger hon.

Detta är på gränsen till hets mot folkgrupp. Det är i vart fall en draksådd i en jord som redan är beströdd med frön av misstro, oro och frustration. Alldeles oavsett om det hon hävdar i sin artikel faller under brottsrubriceringen hets mot folkgrupp är det oerhört osmakligt att i detta läge då flera svensk-somalier är sjuka eller smittade att peka ut dem som grupp med antydning om det är deras kultur som gjort att de drabbats särskilt.


Bristen på tillit till myndigheter och sina medmänniskor ska vara en orsak till att gruppen är särskilt drabbad, hävdar hon, och lägger till att en femtedel av invånarna i ”utsatta områden” är födda utomlands och ”de flesta i kulturellt avlägsna samhällen”. Dessutom lägger hon till att den ”bakomliggande orsaken till att vi har hamnat här är ”att Sverige under decennier har bedrivit en invandringspolitik utan hänsyn till integrationspotentialen”. Det vill säga - för att tala klarspråk som Busch-Thor säger sig vilja göra – beklagar hon att de har kommit hit från början. Det är oerhört magstarkt och luktar faktiskt rasbiologi. Det antyder att hon menar att dessa människors kultur är så djupt rotad att den inte går att ändra, det vill säga de är obildbara. Eller menar hon något annat? Kanske att hon och flera med henne aldrig kommer att acceptera att somalier integreras i det svenska samhället? Jag vet inte vilket som är värst men hon ägnar sig dessvärre åt allt annat än ”klarspråk” utan är snarare luddigt insinuant. Sannolikt med flit. Eller är hon bara ovanligt klumpig? Sanningen är med största sannolikhet snarare att hon vill fiska i grumliga vatten för att vinna röster från SD. 

Enligt uppgift var ett av de första dödsfallen till följd av corona-virus en svensk-somalier i Järva-området och en del uppgifter gör också gällande att varningarna om corona gick ut sent och att informationen inte heller översattes. Det är ju i så fall en brist att kunna peka på, men detta berör inte Busch-Thor nämnvärt. Hon har inga förslag på hur kommunikationen kunde ha skötts bättre. Allt är spekulationer och gissningar och ett antal påståenden. Hon konstaterar bara att ”skadan är skedd” och att vi vid nästa pandemi ”förhoppningsvis bättre förberedda”. Hon menar då inte bättre och snabbare kommunikationsvägar från myndigheter utan istället hoppas hon på ”en bättre fungerande integration, mindre vida klyftor och mer av samhällsgemenskap.”

”Nu måste vi göra allt vi kan”, säger Ebba Busch-Thor också. Hennes bidrag i form av denna artikel utgör knappast en bra grund för mindre vida klyftor och mer samhällsgemenskap. Jag ser inget av beklagande till drabbade familjer, inget av ”kristen” medmänsklig empati för de många sjuka och avlidna, inget av försök till tröst eller stöttande ord till människor som lever med sorg och oro omkring sig och dessutom får utstå fruktansvärda påståenden och kommentarer på sociala medier.

En möjlig förklaring till att svensk-somalier som grupp drabbats värre än andra är dessutom att många jobbar inom yrken där risken för smitta är särskilt stor; inom kollektivtrafiken, butiker, städfirmor, sjukvården, barnomsorg, äldreomsorg osv. Det vill säga yrken där kontaktytorna med andra är tämligen stora och möjligheten att ”jobba hemma” är liten eller obefintlig. Det här är snarare ett klassproblem än något annat och drabbar även andra än svensk-somalier. Det här påpekar också organisationen SUIS, Somaliska Ungdomsförbundet i Sverige, som riktar ett tack till alla dessa vardagshjältar. Något som Ebba Busch-Thor ju hade kunnat göra istället.

SUIS tillägger att det som anförts i debatten om ”bristen på information på andra språk än svenska och engelska, samt trångboddheten i bland annat Järva-området” är spekulationer som förts ”trots att man av den offentliggjorda informationen om de avlidna inte kan säkerställa vilka faktiska omständigheter som har varit väsentliga för de tragiska utfallen, mer än att diverse individ tillhörde en utsatt riskgrupp med anledning av högre ålder.”

Någon brist på information upplever inte heller Yousef Mohamed, ordförande i Somaliska Föreningen i Falköping, som säger till Skövde Nyheter: ”Vi är människor som förstår vad som händer. Hela världen förstår vad som händer. Sjukdomen drabbar inte somalier särskilt, utan alla människor”.

Däremot drabbas de oproportionerligt av hat och hot. Mohammed Nuur, ordförande för Socialdemokraterna i Tensta-Rinkeby, tillhör gruppen och har fått ägna mycket tid och kraft åt att lugna svensk-somalier som berörts illa av mängden illasinnade kommentarer och skuldbeläggning angående corona-epidemin.

Han säger i en artikel i mitti.se 27/3-20 att han ”vill fokusera på arbetet mot coronaviruset men att den oro han mött bland människor har tagit all tid”, och tillägger: ”Just nu känner man att man har en hatstorm mot sig”. Samma dag framträdde han i radio och talade om hatet som strömmade genom sociala medier och på högerextrema sidor. Det får svensk-somalier att må ännu sämre, säger han där.

Så, tack då Ebba Busch-Thor, för att du ”talar klarspråk” och ger ökad livslängd åt hoten och hatet, kan jag förstå om Mohammed nu tänker. Hon lägger ved vid brasan och har inget att tillföra som skulle råda bot på eventuella brister i kommunikationen från myndigheterna, om det var det hon var ute efter (?). Men då borde hon rimligen ha pekat på en kommunikationskultur inom berörda myndigheter snarare än den svensk-somaliska gruppens kultur.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar