torsdag 2 april 2020

Corona: Allt stängs ned men Aurora består!! Samhällsförsvar utan samhällsansvar?!!


Jag fick nypa mig i armen för att kolla om jag var vaken i morse, då jag läste att Försvarsmakten inte hade några som helst betänkligheter inför sin stora sin övning Aurora i maj-juni. 25 tusen soldater ska ut och strida i skog och mark och tre tusen kommer hit från utlandet. Plötsligt gäller inga som helst begränsningar av antalet deltagare i evenemang eller resebegränsningar.



I flera länder bevakas befolkningen av drönare och militärer (!!) för att de inte ska ge sig ut på gatorna. I Norge får du 15 tusen norska kronor i böter om du övernattar utanför hemkommunen. I Spanien får man bara gå ut för att handla mat och besöka apotek och liknande nödvändiga ärenden. Hemmet får man endast lämna för nödvändiga ändamål – så som mathandling och apoteksbesök. Polis stoppar folk som rör sig utomhus och avkräver dem kvitto som bevis för ärendet. Vakter kontrollerar att alla håller minst en meters avstånd i butikerna och tillåter bara 50 kunder samtidigt i lokalen. Hela Italien har också utegångsförbud och liknande drakoniska begränsningar av rörelsefriheten för befolkningarna finns nu i flera europeiska länder. Själv sitter jag i Helsingfors och får inte röra mig utanför landskapet Nylands gränser. Militärer och poliser spärrar alla tillfartsvägar (ska dock sägas att Finland dragit tillbaka sitt deltagande i Aurora20).

Dessutom är i stort sett alla större kultur- och idrottsevenemang inställda eller uppskjutna i snart sagt hela världen. Företag, idrottsföreningar och kulturetablissemang, egenföretagare och småföretag får alla bita i det sura äpplet och kanske gå i konkurs. Men de fogar sig och gör vad de kan för att inte bidra till spridningen av corona-viruset. En stor militärövning i Norge avbröts i början av mars för att en av deltagarna insjuknat av covid19.

Så vad gör då Försvarsmakten?

Hjälper till i sjukvården? Kör ut mat och mediciner till gamla och sjuka på landsbygden? Röjer snö i norr för framkomlighet till dem? Hjälper ålderdomshem att sköta in- och utpassering? Distribuerar skyddsmateriel till sjukhus och allmänna inrättningar?

Nej, här ska hållas övning i vanlig ordning och in bjuds tusentals soldater från andra länder. Inga problem att korsa gränserna nu inte. Redan den 11 maj ska de välla in i landet och övningen ska pågå fram till 4 juni. Vill påminna om att EM i fotboll som skulle börjat i juni är uppskjutet, Almedalen i början av juli är inställt och OS som skulle hållits i augusti är uppskjutet. Men Aurora består. Kostnad 660 miljoner kronor, enligt Försvarsmaktens egna beräkningar (brukar ju i och för sig aldrig hålla så troligen mer). I en tid då staten är tvungen att ösa ut pengar för att hålla alla samhällsfunktioner på benen och ge stöd till arbetslösa och klara sjukvården med mera. Samhällsförsvar utan samhällsansvar!!

Men kommunikationschefen vid Södra skånska regementet P7, Marcus Nilsson, har inga betänkligheter (möjligen förstod han inte frågan?):

”Vi planerar Aurora som den ska genomföras i full styrka […]”

Ställd inför frågan från Svt varför detta är så viktigt säger han:

”När samhället är i kris ska försvaret vara som starkast”

Vid det laget hade jag redan nupit mig i armen och konstaterat att jag var vaken. Nu gick jag istället i taket och flög ur sängen för att skriva denna text. Det är sällan jag blir så förbannad numera, men här gick proppen ur. Sen fortsatte jag att läsa och fick ännu mer bråttom att skriva. Marcus Nilsson toppar nämligen med följande kommentar:

”Vid alla övningar har vi sjukförläggning. Om någon blir magsjuk eller liknande kommer man att bli isolerad”

Ja, man måste ju fråga sig om Försvarsmakten lever i karantän jämt? Men en kommunikationschef kanske ändå borde titta ut från förläggningen då och då för att se vad som händer runtomkring. Magsjuk!!??

Här är hela Europas befolkning belagda med mer eller mindre drakoniska rörelsefrihetsbegränsningar och företag mer eller mindre beordras av staten att gå i konkurs. Nu är det dags för regeringen Löfven att visa att vi inte är en militärstat och beordra Försvarsmakten att lägga ned årets övning.

Aurora är förvisso ett passande namn på övningen, om den nu ska genomföras. Fenomenet med norrsken (Aurora Borealis) kan ju uppträda i olika former. Ett av dem kallas för… jo… Corona!!



PS) Den 6 april ska ett definitivt beslut tas om övningen eventuellt ska ställas in eller bantas ned. Om du håller med mig, ställ in övningen, sprid denna bloggtext, skriv på listor om sådana finns, skriv egna inlägg på sociala medier, insändare i lokaltidningar osv.

3 kommentarer:

  1. Aktivister för fred har jobbat med denna fråga i några veckor nu. Omkring mitten av mars startade vi ett internationellt upprop mot Aurora 20 och andra planerade större försvarsövningar. Gör som över 1 600 andra och skriv på: http://chng.it/p74BkxV7

    Vi och andra har skrivit insändare som publicerats. Vi skriver även i våra egna kanaler. Det är dags att intensifiera ansträngningarna nu inför 6 april; hjälp till genom att skriva på namninsamlingen och sprida den till andra.

    Från Hans text:

    "PS) Den 6 april ska ett definitivt beslut tas om övningen eventuellt ska ställas in eller bantas ned. Om du håller med mig, ställ in övningen, sprid denna bloggtext, skriv på listor om sådana finns, skriv egna inlägg på sociala medier, insändare i lokaltidningar osv."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack du okände. Har skrivit på under dagen och delat uppropet vidare.

      Radera
  2. Hej.
    Varifrån kommer uppgiften om att Finland hoppar av Aurora-20?
    Mvh Jyrki Seppälä, Borås.

    SvaraRadera