måndag 8 juli 2019

Zelenskijs framtid som Ukrainas president


- Det kan i alla fall inte bli värre, säger 28-åriga Alina just som en trådbuss kryssar sig fram mellan kratrarna i vägen utanför kaféet i Tjernivtsi i sydvästra Ukraina där vi sitter. Just vägarna har på många håll blivit synliga och kännbara symboler för korruption och vanstyre, inte minst i Tjernivtsi. De har verkligen blivit ännu sämre än när jag själv bodde här för tre år sedan.


- Det mesta har blivit sämre, säger Alina och stämmer därmed in i den klagokör jag hör överallt i den sommarvackra staden. Gaspriserna har gått upp och priserna på tågbiljetter likaså. Jobbutsikterna är få och många ungdomar jag lärt känna för tre år sedan och hade tänkt söka upp för att intervjua bor nu utomlands, en i Kanada och två i Tyskland.

- Folk röstade för något nytt, för någon utanför systemet. Det har aldrig hänt förut att någon fått 73 procent av rösterna i ett presidentval. De flesta är trötta på de gamla politikerna och vill ha någon ny som kan röra om och byta ut folk, säger Alina. Det är den bild som framför allt ungdomar tämligen unisont ger av läget i Ukraina. Men Zelenskij inger i allmänhet ett hopp. Det kan i bästa fall räcka långt, men en lång rad frågetecken kantar den nye presidentens framtida väg.

Det är åtminstone ingen som kan påstå att han inte är modig. Han har nämligen gått ut hårt. I sitt installationstal den 20 maj upplöste han parlamentet och utlyste nyval som nu ska gå av stapeln den 21 juli istället för som planerat i oktober. Den färske presidenten vill därmed snarast skaffa det parlamentariska stöd han behöver för att kunna gå vidare. Han räknar nog med att hans parti Folkets tjänare kommer att få starkt stöd i valet och med tanke på att hans förkrossande seger i andra presidentvalsrundan får det antagandet anses vara ganska väl grundat. Han uppmanade också parlamentets ledamöter att avskeda chefsåklagare Lutsenko, SBU-chefen Hrytsak och försvarsminister Poltorak. Dessutom begärde han att parlamentsledamöterna avskaffar sin egen immunitet vilket skulle öppna upp för korruptionsåtal. Många parlamentsledamöter lär skruva oroligt på sig i bänkraderna i Verkhovna Rada, det ukrainska parlamentet.

Uppenbarligen vill den nyinsvurne presidenten profilera sig genast men lär inte få med sig parlamentet på allt han begärt. Det tidigarelagda valet ska ge honom det svängrummet är det förstås tänkt.

Foto: Hans Wåhlberg. Gatorna i Ukraina är ofta i uselt skick. Åratal av vanstyre och dålig ekonomi tär på infrastrukturen och folkets tålamod.



Oligarkerna bidar sin tid utom Kolomoisky som smider det varma järnet

Oligarkerna inväntar nu parlamentsvalet i slutet av juli och håller inne med sina ”investeringar” i parlamentsledamöter till dess de vet vilka fickor det lönar sig att stoppa pengar.

En oligark som däremot varit synnerligen aktiv på sistone är Ihor Kolomoisky, som levt i exil i Israel men som strax efter presidentvalet kommit hem till Ukraina igen. Ett återinträde som skedde i privat-jet till oligarkens gamla hemstad Dnipro bara dagar före president Zelenskijs installation. Enligt ukrainska uppgifter skulle producenten bakom Zelenskijs tv-shower medföljt i planet vilket anses stärka misstankarna om oligarkens täta band med Zelenskij.

Det är åtminstone svårt att tro att det skulle vara någon slump att han valt att återkomma just nu. Kolomoisky äger tv-kanalen 112 som har sänt Zelenskijs tv-shower i flera års tid och som har backat upp Zelenskij under presidentkampanjen. En support som med alla sannolikhet drivits av hämndlystnad från oligarkens sida snarare än något annat. En dispyt 2015 med dåvarande president Porosjenko om ägarskapsförhållandet mellan staten och oligarken i oljebolaget UkrNafta och banken PrivatBank utmynnade i anklagelser mot Kolomoisky om förskingring av bankmedel och ”tvingade” honom i exil. Nu bedömer han alltså att tiden är mogen för come-back och har öppet dryftat sitt hopp om att den nye presidenten ska sparka de anställda vid centralbanken som låg bakom statens övertagande av PrivatBank.


Foto: Hans Wåhlberg. Alla vägar leder till Privatbank? Trots namnet en statlig bank och stridsäpple som kanske avgjort presidentvalet i Ukraina.


Tänker presidenten tacka för stödet med att ge förmåner till oligarken Kolomoisky och hans nätverk och häva åtal mot honom? Det skulle i så fall gå emot allt Zelenskij har sagt om korruptionsbekämpning och maktelitens sätt att agera som han kritiserat så hårt. Korruptionsbekämpningen har varit en av få valfrågor som Zelenskij drivit under sin presidentvalskampanj. Nu måste han upp till bevis när det gäller och visa att han verkligen är folkets tjänare och inte oligarkernas. Kan han hålla sina löften att rensa upp i korruptionsträsket? Det är en fråga som också följs med stort internationellt intresse eftersom det statliga bankövertagandet skedde efter krav från IMF som menade att Kolomoisky via PrivatBank sög åt sig av de lån som pumpades in i landet.

Tv-seriens president, Goloborodko, kommer till makten genom att ett filmklipp som visar hans utfall mot korruptionen i landet sprids viralt och gör den okände läraren till kändis och så småningom president. Vid makten ställs han i tv-serien inför stora svårigheter som framför allt har med den utbredda korruptionen och maktmissbruket att göra. Något som sporrar Goloborodko än mer i sin iver att ta itu med korruptionsproblemen. I ett Ukraina som lider av Euromajdan-baksmälla blir rollfiguren Goloborodko till en önskepresident. Frågan är om Zelenskij kan motsvara förväntningarna som han på sätt och vis själv skapat genom sin rollfigur?

Framför allt har han betonat kampen mot korruptionen som högsta prioritet men sagt mycket lite (eller inget alls) om hur den ska bekämpas. Han har systematiskt undvikit debatter, offentliga framträdanden och intervjuer. Det gick så långt innan andra rundan att en del experter trodde att det kunde kosta honom segern. Uppenbarligen gjorde han och hans stab dock en korrekt bedömning att han hade mer att förlora på det än tvärtom.

Förhållandet mellan Zelenskij och Kolomoisky kan dock bli till stort besvär för den nye presidentens möjligheter att rida vidare på popularitetsvågen. Trots att presidenten själv försökt distansera sig från oligarken börjar indicierna bli så pass många att det är svårt att avvärja misstankarna om att Zelenskij kan komma att bli Kolomoiskys marionett.

Exempelvis har som ny chef för presidentförvaltningen - en synnerligen viktig post - utsetts advokat Andrej Bogdan, som sedan 2014 varit rådgivare till Kolomoisky. Dessutom blir Ruslan Khomtjak ny chef för generalstaben och försvarsmakten. Dessa hade tidigare tät kontakt i Dnipropetrovsk (numera Dnipro) då Kolomoisky var regionens guvernör och Khomtjak befälhavare över stadens armégarnison. Mest berömd är han för sin insats i slaget vid Ilovaisk i augusti/september 2014 då stora ukrainska styrkor blev inringade vilket resulterade i den ukrainska arméns största förluster i modern tid. Det finns uppgifter som säger att det var dålig planering av Khomtjak som satte styrkorna i klistret och att det var hans dåliga beslut som gjorde att förlusterna blev så stora (uppgifter varierar mellan 400-1500 stupade) och att han dessutom var en av de första som lämnade slaget med svansen mellan benen. Den Kolomoisky-ägda nyhetskanalen 112 ger emellertid en helt annan bild när de (22/5-2019) presenterar den nye generalstabschefen. I den biografin ska Khomtjak ha vägrat att lämna sina soldater i sticket och istället lett dem ut under beskjutning.





Betydelsen av Zelenskijs judiska påbrå

Kim Sengupta skriver i brittiska the Independent 9/6-2019 att Ukraina liksom stora delar av central-Europa har ”en mörk och grumlig historia gällande sin attityd till Judar” men att ”saker är på väg att förändras”. Ett säkert tecken, menar han, är att Zelenskij har judiskt påbrå. Liksom även premiärminister Grojsman vilket är unikt utanför Israel. Den ukrainska statens förhållningssätt till landets judar är emellertid komplicerat.

Den nationalistiska ukrainska våg som svept över landet sedan Euromajdan har också fört med sig en revision av historien. Självständighetsrörelsen OUN och dess militära gren UPA under ledare som Stepan Bandera och Roman Sjuchevitj har upphöjts till nationens hjältar trots att de samarbetade med Nazityskland i början av kriget och hjälpte till att hitta gömda judar, driva dem till samlingsplatser och vid massavrättningar. Den numera lagstadgade linjen är att OUN/UPA aldrig burit hand mot judar utan istället försökt hjälpa dem och att de som hävdar motsatsen endast för vidare sovjetisk-rysk propaganda. Spindeln i nätet för den här minnespolitiska kampanjen är och har varit Volodomyr Viatrovytj som leder det statliga Institutet för Nationellt Minne.

Den här hållningen som gränsar till Förintelseförnekande har lett till mycket internationell kritik från bland andra EU-parlamentet; internationellt forskarhåll; och från Israel inte minst. För bara några veckor sedan uppfördes i Ivano-Frankivsk en staty över UPA-ledaren Sjuchevitj vilket ledde till att polske ambassadören Bartosz Cichocki och den israeliske ambassadören Joel Lion skickade ett brev till stadens borgmästare, med kopia till ukrainska utrikesminister Klimkin, i vilket de protesterade mot beslutet och påminde om att UPA-ledaren låg bakom tiotusentals mord och att några av de som undkom massakrerna fortfarande lever i Ukraina, Polen och Israel.

Hur Zelenskij kommer att tackla detta är en av frågorna som hängt i luften. I synnerhet med tanke på att han själv är av judisk börd. I det fallet har han redan gett en mycket tydlig indikation om färdvägen, nämligen genom en ansökan från Ukraina om medlemskap i IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance, vilket kräver en del förpliktelser för Ukraina. Till exempel att belysa de fortfarande förmörkade skuggorna av Förintelsen, att göra allt för att öppna arkiv och se till att dokument blir tillgängliga för forskare. Arkiv som nu den ovannämnde Viatrovytj noggrant vaktar över. Paragraf 8 i IHRA:s grundläggande deklaration talar om att ”plantera frön för en bättre framtid” i det ”bittra förflutnas jord” och att medlemsländerna förbinder sig att minnas de offer som gick under och att respektera ”överlevarna ibland oss”.

- Jag tror att Zelenskij kommer att föra Ukraina in i IHRA och att han kommer att ge Viatrovytj sparken. Men ändå, jag förväntar mig inte att monument och gatunamn som glorifierar mördare av judar kommer att monteras ned och namnändras inom någon närmare framtid”, säger Eduard Dolinsky, direktör för Ukrainian Jewish Committee, när jag frågar vad han tror om den nye presidentens vilja och möjlighet att förändra landets minnespolitik.


Foto: Hans Wåhlberg. Bandera-gatan i Tjernivtsi med för detta Tempel-synagogan i bakgrunden, numera biograf.


Avgörande val av rådgivare och parlamentskandidater

Den före detta ukrainske presidenten Leonid Kutjma är tillbaka i statens tjänst som ukrainsk representant i the Trilateral Contact Group (TCG), det vill säga det organ som bildades 2014 för att främja diplomatiskt samtal mellan Ukraina, Ryssland och OSSE och förhoppningsvis arbeta fram en fredlig lösning av konflikten i östra Ukraina. Kutjma har haft denna roll mellan 2014-2018 men hoppade av under hösten 2018 för att nu, utsedd av Zelenskij, återkomma i samma roll.

Frågan är om Zelenskij är hjälpt av den politiker som näst Janukovytj framstått som den mest avskydda i Ukraina? Proteströrelsen Ukraina utan Kutjma blev den ledande kraften bakom Orangerevolutionen och han har bevisligen stått bakom mord på en journalist. Vid det första TCG-mötet i Kiev 23 juni 2014 blev han också attackerad av en uppretad folkmassa när han försökte lämna mötet. Det är svårt att kalla Zelenskij för populist när det gäller valet av förhandlare i TCG åtminstone.

Nu hörs istället upprörda och oroliga tongångar från såväl demokratiska nationalister som extremhögern. Euromaidan Press ställer 14/6-2019 frågan om de nuvarande Minsk-förhandlingarna som inleddes den 5 juni kommer att leda till ukrainsk kapitulation i Donbass. De citerar Kutjma som ska ha sagt att han noga följt instruktioner från president Zelenskij när han föreslog att Ukraina skulle häva den ekonomiska blockaden mot vissa områden i Luhansk och Donetsk och att Ukraina skulle upphöra att besvara beskjutning för att spara civila offer.

En väg som ”inte leder till fred utan till kapitulation”, menar Andrij Parubij, parlamentets talman och grundaren av nazistpartiet Social-Nationala Partiet, numera representerande Folkfronten. Att inte besvara beskjutning kommer att ”bryta ner arméns moral”, säger chefen för UINM Volodomyr Viatrovytj. Petro Porosjenko, förre presidenten och den store förloraren i valet, ser nu också en chans att vinna poäng och kräver i en facebook-post att Zelenskij ska klargöra varför han gett de ukrainska Minsk-förhandlarna dessa instruktioner.

Foto: Hans Wåhlberg. ”Slava Ukraini! Leve Ukraina!”. Slogan som ekar över Ukraina sedan Euromajdan 2014. ”Heroyam Slava! Leve Hjältarna!” pryder en vägg vid centraltorget i Tjernivtsi. Nedanför syns nära hundra foton på soldater från Tjernivtsi-trakten som stupat vid fronten i öst.

Det är bråttom för alla parter att profilera sig och mobilisera inför parlamentsvalet den 21 juli. Inte minst för presidenten själv vars parti Folkets Tjänare bara funnits i drygt ett år och inte har någon inarbetad partiapparat vilket de etablerade partierna i parlamentet har. För Zelenskij gäller det att få in så många som möjligt av de 100 kandidater som tagits fram. Den stora frågan är om Zelenskijs parti kan skaka fram tillräckligt många kompetenta och samtidigt omutbara parlamentsledamöter?

Enligt presidenten själv ska urvalet ha skett bland ”experter, folk från regionerna och bland dem som har lämnat in en online-ansökan”. Han ska också ha sagt att hans team inte hunnit kolla upp kandidaternas ”integritet” men att han ”hoppas att journalister och civilsamhället ska analysera misstagen och då kommer vi korrigera dem”. Kanske inte de mest förtroendeingivande kommentarerna inför ett val.

De flesta jag möter under mina dagar i Ukraina är emellertid försiktigt positiva och hoppfulla och säger som Alina att det i vart fall inte kan bli sämre. Förhoppningsvis får de – för Ukrainas skull - rätt. I nuläget förefaller dock risken stor att Zelenskijs triumf i framtiden snarare kommer att bli ihågkommen som Kolomoiskys revansch.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar