onsdag 27 mars 2019

UKRAINSKA PRESIDENTVALET – Del 10 Sista striden före valet – lägeskoll inför ukrainska presidentvalet


Den 31 mars är det presidentval i Ukraina. Om ingen kandidat får mer än 50 % blir det en andra valomgång som hålls den 21 april. Mandatperioden är på fem år.

Det ska också hållas parlamentsval och datumet för detta är 27/10 men tycks vara preliminärt än så länge.

Huvudrivalerna i presidentvalet är den sittande presidenten Petro Porosjenko och utmanaren Julia Tymosjenko. Två politiker som funnits med på den ukrainska politiska scenen hela 2000-talet. De som vill ha förnyelse och fräscha ansikten och idéer vänder sig nu till Volodomyr Zelenskij som enligt opinionsmätningarna troligen får flest röster i valet. Eller också leder opinionsmätningarna fel? Enligt flera bedömare röstar ukrainare i regel inte för någon utan i första hand emot någon. Kanske talar det allra mest för Zelenskij?

I en serie inlägg har jag gått igenom kandidater i valet och gett en sammanfattande bild av vilka de är och vad de vill. Detta blir det sista i serien. På söndag är det valdag.







Del 10 Sista striden före valet – lägeskoll inför ukrainska presidentvalet



På söndag den 31 mars är det presidentval i Ukraina. Den som har följt min serie inlägg vet vilka som är kandidater och hur läget är i landet inför valet. Tre kandidater har länge varit huvudfavoriter och är också nu, så här dagarna före valet, de som anses ha störst chans att vinna, det vill säga den sittande presidenten Petro Porosjenko och hans främsta rival Julia Tymosjenko samt uppstickaren Volodomyr Zelenskij.

Opinionsmätningar har, såväl i Ukraina som på andra håll, visat sig opålitliga och enligt tidigare uppgifter är det ovanligt många som ännu inte bestämt sig för hur det ska rösta eller om de ska rösta alls. Enligt undersökningar utförda av Razumkov Centre och publicerade i november 2018 är hela 78 % av befolkningen av uppfattningen att Ukraina är på väg åt fel håll. Missnöjesröstande bör alltså kunna bli vanligt, alternativt soffliggande, vilket knappast talar för Porosjenko.

Han rider dock på en liten framgångsvåg medan Tymosjenko gått bakåt i mätningarna. Leder gör dock komikern Zelenskij vars kandidatur har överraskat och orsakat många bedömare huvudbry.


Här är en liten genomgång av läget inför valet. Det finns flera faktorer som talar både emot och för de tre i toppen. Det lär bli ovisst in i det sista och en spännande söndag för den som bryr sig om vad som händer i Ukraina. Det verkar inte alls otroligt att det blir en andra runda. Om ingen kandidat får mer än 50 % av rösterna går de två som samlat flest röster till en andra valrunda som kommer att gå av stapeln den 21 april. 



Tymosjenkos sista strid (?)

Mycket tyder på att hon har tappat sin position som en av två huvudkandidater. Tidigare tippades hon och en av Porosjenko/Zelenskij bli kvar till en andra omgång (om ingen får mer än 50 % av rösterna går de två som fått flest röster till en andra valomgång). Nu säger flera bedömare att det är just Porosjenko/Zelenskij som har störst chans att gå till en andra omgång och att Tymosjenko halkar efter.

Kanske har väljarna börjat avslöja det som har kallats hennes ”multi-vektorpolitik”? Det vill säga den populistiska stil som är tänkt att locka olika sorters väljare genom att strö ut olika typer av sinsemellan motsägande löften. Skadat hennes popularitet har förstås också anklagelserna mot henne om korruption som kommit från riksåklagarkontoret. 

Men kanske ännu större inverkan kan det mutförsök som uppmärksammats ha för hennes slutspurt. Eller kanske bör man här säga det påstådda mutförsöket (?) Det är nämligen riksåklagaren Lutsenko, som är polare med Porosjenko, som gått ut på facebook (!!) med ankalgelsen att Jurij Tymosjenko ska ha erbjudits 5 miljoner Hryvnia (ca 185000 USD) för att dra tillbaka sin kandidatur. En anklagelse som likaväl skulle kunna vara ett smutsigt trick från Porosjenkos läger för att svärta ned hennes redan lite fläckade rykte.

Julia Tymosjenkos irritation över Jurij Tymosjenkos kandidatur har länge varit känd. Hon menar ju, liksom många andra, att Jurijs kandidatur endast är ”teknisk” och menad att förvirra väljarna och dra röster från Julia eftersom en del kan tänkas ta fel eftersom de har samma efternamnoch samma initialer. Risken för sammanblandning förefaller uppenbar i synnerhet om man tittar på hur valsedeln är utformad (se bild).


Bild: Kyiv Post. Två Tymosjenko-kandidater. Hur många tar fel?



Ukraina-kännaren Andreas Umland skriver också i en artikel i Kyiv Post 24/3-19 om risken för efterverkningar efter valet om det skulle visa sig att ”klonen” Jurij skulle få oväntat många röster och om de ser ut att ha varit avgörande för Julias placering i valet. Ilska och frustration över en möjligen stulen valseger eller andraplats bland Julias kampanjfolk, väljare och supporters skulle kunna leda till stora protester och kanske ett nytt Majdan-uppror eller i vart fall en politisk instabilitet skadlig för landet. Det ska här tilläggas att ytterligare ett namn ses som en s.k. ”teknisk” kandidat, nämligen Julia Lytvynenko. Varken Jurij Tymosjenko eller Julia Lytvynenko har några politiska profiler eller erfarenheter att tala om, och driver inga kampanjer eller har några valprogram, vilket enligt alla bedömare tyder på att de endast kandiderar med bakomliggande syfte att få väljare att kryssa fel Julia eller fel Tymosjenko. Och det är förstås inte så svårt att räkna ut vem av kandidaterna i valet som skulle tjäna mest på detta. De allra flesta bedömare menar att Porosjenko och Tymosjenko kommer att slåss om en andraplats i första valrundan och i opinionsinstitutens mätningar är Porosjenko just nu på en andraplats med en marginal till Tymosjenko på mellan 1 till 2 %.

Till detta kan läggas ytterligare en anklagelse från riksåklagare Lutsenko som nyligen dykt upp; om försök att köpa röster för Tymosjenko. Det är tämligen typiskt för ukrainsk politik att riksåklagarämbetet används i politiska syften och nu är det ju Porosjenko som har kontroll över den institutionen, vilket ger honom ett ess i rockärmen inför slutstpurten.

Julia Tymosjenko å sin sida har begärt misstroendevotum mot president Porosjenko för hans påstådda inblandning i en skandal kring militärindustriföretaget Ukroboronprom. Hon anklagar honom för förräderi efter att uppgifter publicerats som tycks visa att personer nära presidenten har berikat sig själva genom att i Ryssland köpa reservdelar till militärutrustning för låga priser, smuggla in dem till Ukraina och sälja till ukrainska armén för överpriser. 

Nu är det smutskastningskrig i slutspurten inför valet.



Porosjenko rider hårt på kyrkan


President Porosjenko har kampanjat med en militant och nationalistisk retorik. Han är den ende av de topp-tippade kandidaterna som tydligt går ut med ett program som innefattar både EU- och NATO-medlemskap, vilket är intressant att notera. Under början av året har hans popularitet stigit en hel del och de flesta tror att det beror på en enda sak, nämligen den ukrainska ortodoxa kyrkans autokefali, dvs självständighet inför Konstantinopel.

Porosjenko har under början av detta år rest runt i kyrkor i landet för att understryka den nationalistiska betydelsen av självständigheten för ukrainska kyrkan, som tidigare varit underställd Moskva-patriarkatet. Även om det tidigare har det funnits två konkurrerande ukrainska ortodoxa församlingar vid sidan av så har patriarken i Konstantinopel först nu officiellt erkänt ukrainska ortodoxa kyrkans självständighet (autokefali). Eftersom erkännandet skrivs på ett pergament som kallas Tomos så har Porosjenkos turné bland kyrkorna lite skämtsamt/föraktfullt kallats för hans Tomos-Tour. Självständigheten gör att bandet till Moskva-patriarkatet nu klipps av och det presenteras naturligtvis som ännu en självständighetsförklaring för Ukraina. Porosjenko och hans team har arbetat envetet och hårt för att få igenom denna förändring innan valet och satsar nu nästan helt på kyrkokortet för att vinna valet. Hans chans att göra det förefaller nu större än under hela den tidigare kampanjperioden.

Men, det finns alltså orosmoln på himlen i form av den ovan nämnda korruptionsskandalen kring den statliga försvarsindustrijätten Ukroboronprom. Porosjenko har svarat på Tymosjenkos rop om misstroendeförklaring genom att avsätta Oleh Hladkovskij - vars son sägs vara central figur i skandalen - från sin post i det Nationella Säkerhets- och Försvarsrådet, samt att inleda en oberoende internationell utredning av skandalen. Det finns också klara svagheter i bevisningen kring anklagelserna som kommit från undersökande journalister knutna till projektet bihus.info.


Det är alltså inte helt säkert att den här skandalen biter så hårt på Porosjenko och skulle i slutändan kunna få honom att förefalla kraftfull och handlingskraftig istället för svekfull.


Han har också under kampanjen gjort stor sak av sin roll som överbefälhavare och, med viss framgång sägs det, anklagat sina huvudmotståndare för att vara antingen alltför oerfarna och/eller alltför ointresserade av konflikten i Donbass och alltför medgörliga gentemot Ryssland. Själv vill han åtminstone framstå som en hard-liner i sin approach till separatisterna i Donbass och till Ryssland.

Alldeles nyligen har Porosjenko-lägret riktat in sina attacker också mot Zelenskij eller mer exakt tv-kanalen 1+1 som ägs av oligarken Kolomoisky vars guldägg är just Zelenskij som har sina populära komedi-shower i just den här kanalen. Porosjenko-lägret säger att kanalen ägnar sig åt ”systematiska lögner” och ”desinformation” medan företrädare för kanalen 1+1 kontrat med att hävda att presidentens tv-kanal, Kanal 5, länge har ”brutit mot journalistiska normer” och åt ”ren propaganda”. 




Zelenskij – komikern som kan få sista skrattet



Zelenskij själv har hållit sig utanför den här smutskastningen och varit minst sagt sparsam över huvud taget med intervjuer och inte deltagit heller i debatter. Kanske tänker han att de politiska smutskastarna själva är de som blir allra smutsigast och att det kommer att slå tillbaka mot dem själva. Zelenskij kan då framstå som den oskuldsfulla och obefläckade ”rena” kandidaten medan huvudkonkurrenterna framstår som korrupta företrädare för en avskydd politikergeneration som valet nu kan hjälpa till att besegra.



Men kan han verkligen vinna valet? Ja, det ser onekligen ut så just nu. Från att ha varit en av de tre i topp bland mätningarna i januari har han under februari månad klättrat upp till översta platsen och ökat marginalen till de övriga två, varav Porosjenko bland de flesta instituten ligger tvåa.

Men han har sina allra flesta potentiella väljare bland ungdomar under 30 år. Det har visat sig statistiskt att dessa är mer oberäkneliga när det väl kommer till val. Kanske bryr de sig inte om att gå till vallokalen? Kanske ändrar de sig i sista stund? Äldre väljargrupper tycks mer stabila i sin tro på en kandidat, vilket talar emot Zelenskij. Dessutom det faktum att såväl Porosjenko som Tymosjenko har inarbetade partiapparater att tillgå för sina slutkampanjer. Inför en eventuell andra valomgång kan detta vara helt avgörande.


För Zelenskij talar bland annat de negativa opinionsmätningarna. Det vill säga de senaste mätningarna av vem folk absolut inte vill se som president. Där får Porosjenko procenttal kring 50 och för Tymosjenko är motsvarande siffra 30 % som absolut inte kan tänka sig lägga en röst för henne. Som jag nämner i ingressen till detta (och mina övriga i serien) inlägg så är det viktigt inför ukrainska val att hålla reda på vem som väljarna är starkt emot. Kanske rentav ännu viktigare än vem de säger sig vara för. Motsvarande siffra för Zelenskij är 12 % så om detta ska ses som indikation så verkar segern vara inom räckhåll för nykomlingen.

Som sagt ovan är hans politiska naivitet och brist på erfarenhet i det ukrainska sammanhanget för många en tillgång snarare än en minusfaktor.

Vad som verkar högst troligt just nu är att han går till en andra omgång. Troligt är också att han får flest röster i första rundan. Men det är betydligt mindre säkert vad som kommer att ske i en eventuella andra runda. I den första lär många missnöjesrösta eftersom Porosjenko och Tymosjenko står för det gamla och beprövade. Hur väljarna reagerar på en andra runda är svårare att gissa som jag antytt tidigare.



Övriga kandidater utan chans

Det enda som verkar säkert är att övriga kandidater är utan chans att vinna valet. Allt annat än den ovan nämnda trion på de tre första platserna vore tämligen sensationellt.
Därmed inte sagt att det är ointressant hur det går för de övriga. Enligt förhandstipsen just nu är det Yuri Boyko, Anatolij Hrytsenko och Oleh Ljasjko som ligger bäst till under topptrion och de som troligen får röstetal som placerar dem på platserna mellan 4 till 6 i valet. Ingen av dem lär få över 10 % av rösterna men deras betydelse kommer att bli som störst och tydligast om det blir en andra valomgång. Det lär då bli ett hett köpslående om deras uttalade support inför slutrundan och där kan de komma att säkra inflytande i kommande regeringskoalitioner och vinna inflytande över politiken och bemanningen i denna. 

Det kan också vara viktigt att veta att Andriy Sadovyi har hoppat av och istället öppet sagt sig stödja Hrytsenko, vilket kan ha en viss effekt för dennes väljarstöd.



Mitt eget tips

Mitt eget tips är att Porosjenko ändå kommer att sluta som tvåa efter Zelenskij i första omgången. Men att en andra omgång kan kasta om styrkeförhållandet ganska avsevärt. Den erfarne politikern - med överbefälhavarens look i kamouflagemönstrade kläder; med landsfaderns kyrkligt fromma blick och trygga hand som korsar sig framför den autokefala ukrainska kyrkans portar; och med patriotisk retorik lockande nationalistiska väljare – kan troligen förmå många som lagt sin röst på andra kandidater än Zelenskij att i en andra omgång istället lägga den på Porosjenko. För säkerhets skull, så att säga. Zelenskij har sina främsta anhängare bland ungdomar och i en andra omgång kan den väljargruppen - som statistiskt visat sig opålitligare när det kommer till verkligt val - vara mindre säker att luta sig mot än de medelålders och äldre väljargrupper som Porosjenko framför allt har stöd hos. Det kan också tänkas att Porosjenko, som är inne i systemet så att säga, har de rätta knepen och tricksen för att locka till sig support från de presidentkandidater som placerar sig högst bakom topp tre-kandidaterna.

Åtminstone en del av svaren har vi på söndag den 31 mars.







Human Rights Watch om mänskliga rättigheter inför valet

Atlantic Council tippar valutgång

BBC analys inför valet

Deutsche Welle om fake news inför valet

Radio Free Europe om Porosjenko-lägrets anklagelser mot 1+1 channel

Anna-Lena Lauréns valanalys i DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar