lördag 5 juli 2014

Rasismen normaliseras för varje Almedalsvecka?

Almedalen-veckan började med att Svenskarnas Parti fick talartid i Almedalsparken och fått hålla torgmöten dagligen under veckan. Trots att det kan ifrågasättas om partiets åsikter ens är lagliga att offentligt framföra. Den enda som, mig veterligen, gripits vid dessa möten är emellertid Dror Feiler som demonstrerat (med tillstånd) emot nazismen! 

Sverigedemokraterna minglar runt som vilket parti som helst och Jimmie Åkesson får twitter-beröm för sin retoriska förmåga. Jodå, visst är han duktig på att försöka dölja partiets rasistiska bas för sin existens. Men är det något att berömma?

I Fria Tidningen kan vi läsa om Mireya Echeverria Quezadas och Nabila Abdul Fattahs antirasistiska bokslut för Almedalsveckan. De mångfaldspolitiska diskussionerna och aktionerna tenderar att bli symbolik istället för djupgående samtal, menar de. Lite som Ullenhags inställning till rasism och diskriminering, tänker jag själv. De berättar också om de nazistiska hot som riktats mot politiker under veckan. Dessa har drabbat politiker över hela vänster-höger skalan. Det har alltså varit hudfärg eller etnicitet som uteslutande legat bakom hoten. Hanif Bali (m) har dödshotats liksom Victoria Kawesa (FI) och flera andra har påhoppats med rasistiska nedsättande tillmälen som ”jävla neger” och andra obehagligheter. 

Flera Fi-politiker har funnit hoten så pass obehagliga att de rest hem från Almedalen. Hot om våld har tidigare mest uttalats i skrift på diverse chattar och hemsidor där ”näthatarna” fått härja tämligen fritt. När hoten sker öga mot öga upplevs de sannolikt som mer fysiska och verkliga. Dessa hot är i slutändan hot mot det fria ordet och demokratin. 

 Polisen däremot ser, enligt SvD, på saken så här:

”Det har spridits en viss form av oro som vi inte finner någon grund till här i Almedalen i år”

Ett anmärkningsvärt uttalande som alltså fullständigt ignorerar allvaret i dödshot och i de hotade personernas upplevelse av dessa. Kanske är det inte så underligt? Med tanke på den uppmaning från en polis om att identifiera sig som SvD-journalisten Negra Efendic fick under Fredrik Reinfeldts tal igår. Visby-polisens talesperson Roger Ekenstedt förklarade hela incidenten med att de kollar alla ”som sticker ut”.

Samma strategi alltså som nazisterna i Svenskarnas Parti får förmodas använda när det väljer offer för sina hot, för att ställa saker och ting på sin spets. 

Så här får det inte fortsätta under valrörelsen och kommande Almedalsveckor. Det är nog de flesta överens om. Eller finns det en allmänt överslätande attityd hos poliser? Det måste i så fall vara något för styrande politiker att utfärda direktiv till polismyndigheten att ändra på. För demokratins och det fria ordets skull.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar