tisdag 1 juli 2014

KD skrämmer väljare i alla läger

Sifo har genomfört en undersökning där de tillfrågade får ange vilket parti som skrämmer dem allra mest eller i klartext svara på frågan om var, på en tiogradig skala, de placerar de olika partierna från ”hemskt på alla vis” till ”perfekt på alla vis”. Totalt ”vinner” Sverigedemokraterna (SD), det vill säga är det parti som allra flest tycker illa om. SvD gör dock i dagens tidning stor sak av att Feministiskt Initiativ (FI) är det parti på vänstersidan som väcker starkast avsky hos väljarna.


Rubriken är ”FI skrämmer väljare i alla läger”. Poängen är förstås att FI skulle vara ett spöke som skrämmer S-väljare eller mittenväljare som det brukar kallas. Det spekuleras i hur Socialdemokraterna måste förhålla sig till FI och en statsvetare får analysera det hela.

I slutet av artikeln nämns helt kort att Kristdemokraterna (KD) ”sticker ut på regeringssidan” och att de hamnar på samma nivå som FI. En titt på själva undersökningen ger att KD även bland alliansväljare är det parti som ger klart mest ”skrämselpoäng” av allianspartierna. Bland väljare till Folkpartiet (Fp) såväl som Moderaterna (M) och Centern (C) och likaså hos Socialdemokraterna (S). Bland Fp-väljare är KD nästan lika ”skrämmande” som S. Med andra ord skulle rubriksättningen och fokus ha kunnat riktas på det sätt som jag har gjort här; att KD skrämmer väljare i alla läger. Kan KD:s värdekonservativitet skrämma folk att välja allianspartier? Kanske skräms de över till S eller Mp? Ja, det går att spekulera i liknande termer... om viljan finns.

I och med Almedalen börjar valrörelsen på riktigt och de stora mediehusen är en viktig del av denna. Vinklingar av undersökningar och fiffig rubriksättning ger bilden och bekräftar ramarna som önskas för valet. Det gäller att vara på sin vakt nu. Kolla in:
En annan undersökning som bör vara intressant för den som värnar om miljön. Dessa bör undvika SD och M. Kommenteras på Supermiljöbloggen idag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar