måndag 30 juni 2014

Israels övergrepp på Västbanken utförs i brutal medieskugga

Kidnappningen av tre liftande israeliska pojkar (mellan 16-19 år gamla) på Västbanken upprör och har genererat rubriker världen över. Ingen vet vem eller vilka som utfört kidnappningen men Hamas anklagas ändå. Kanske taktik eller möjligen slentrianmässigt eller både och?

Den israeliska reaktionen med massarresteringar, brutala husrannsakningar och dödsskjutningar (av bland andra en 14-årig pojke) har emellertid kommenterats ytterst sparsamt av de stora mediehusen och public service. En google-sökning på Israel arresteringar en månad bakåt ger svenskspråkiga träffar endast för bloggar med tre undantag; Fria Tidningen samt finska (!) Arbetarbladet och Hufvudstadsbladet

Ett antal bloggar gör däremot tappra försök att sprida information och kunskap om läget, som exempelvis Jinge.se samt Dessa mina minsta bröder.

Vittnesmål inifrån finns också att tillgå på nätet, bland annat i form av artiklar på hemsidan för Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel.  Cecilia Bödker Pedersen skriver exempelvis om stängningen av Hebron:

Hebron och dess omkringliggande byar är helt avstängda och ingen från Hebron tillåts lämna staden. Vi hör om ständiga nattliga räder, och igår avfyrades raketer mellan Ashkelon och Gaza. Vår FN-kontakt Hamed har idag tagit oss runt Hebron och visat oss palestinska hus som israelisk militär tagit över. I de flesta hålls familjerna kvar i husen medan militären använder dem som bas för sitt arbete. Jag kan inte föreställa mig vad familjerna går igenom där inne”.


Hur det har gått till och av vittnesmålen att döma går till när den israeliska armén gör sina massarresteringar och husrannsakningar eller bara stör palestiniernas möjlighet till vanligt vardagsliv berättar i Youtube-klippet nedan den f.d. israeliska soldaten Yehuda Shaul från organisationen Breaking the Silence:

Allt detta sker alltså under stor tystnad från media. Igår skrev jag ett inlägg om den knapphändiga rapporteringen från Ukraina. Är det möjligen ISIS som kastar en skugga över den övriga utrikesrapporteringen? Eller har korrarna sommarlov? Eller är det ett tecken på tidningsdöden och förflackningen av utrikesrapporteringen rent allmänt? Eller enbart en uppvisning av selektivitet från chefredaktörer och ägare?

Under tiden får vi bloggare försöka gräva fram vad som finns att tillgå och försöka bedriva källkritisk granskning i avsaknad av professionell hjälp från nyhetsförmedlarna som har till uppgift att granska och beskriva vår värld.
Information inifrån Israel och Västbanken kan också sökas här:

B´Tselem (The Israeli Information Center for Human Rights in the Occupied Territories)

Breaking the Silence (Israeli soldiers talk about the occupied territories)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar