tisdag 29 augusti 2017

Hur man vill få oss att Älska bomben!?

Regeringen vill skriva under konventionen om avveckling av alla kärnvapen i världen. Det här har fått NATO-förespråkare i riksdagen att gå upp i atomer (ursäkta ordvitsen).

Allan Widman, den liberale höken, säger att det skulle ”omöjliggöra medlemskap i NATO”.

KD:s Mikael Oscarsson tycker det är ”mycket allvarligt” och hävdar att ”USA skulle inte kunna försvara Sverige längre om vi skriver under konventionen, och inte vara med på Auroraövningen till exempel”.

Man bör fråga sig varför? Jag förutsätter att USA och Sverige i ett skarpt läge situationsbedömer detta läge och tar beslut om insatser i enligt med det. Det lär knappast påverka besluten vilka konventioner Sverige skrivit under i så fall. Och varför skulle inte USA kunna delta i övningar som Aurora? Har de med sig kärnvapen till Norrland nästa vecka? Det skulle vara en sensationell nyhet i så fall.

Nu är det ju ingen ordning bland argumenten hos NATO-förespråkarna så det kanske inte borde förvåna. Tidigare har de ju ofta hävdat att det inte är Nato som har kärnvapen utan enskilda nationer och det är dessa som fattar beslut om användningen. Det brukar också hänvisas till Norge och Danmark som har undantag från kärnvapenbasering som NATO-medlemmar. Det har då anförts som argument FÖR ett NATO-medlemskap. Allt prat om kärnvapen har avfärdats som ”skrämselpropaganda”. Men nu är det alltså katastrofalt om vi INTE kan släppa in kärnvapen på svenskt territorium!!?

Tidigare har jag, precis som Margot Wallström, levt i tron att det i Sverige rått en viss konsensus kring att inte släppa in kärnvapen på svensk mark. Jag har uppenbarligen varit naiv. Jag får väl dock förmoda att motståndet inte innebär att det ses som negativt om hela världens kärnvapennationer skrotar sina kärnvapenarsenaler (?). Så katastrofen måtte då gälla det eventuella framtida NATO-medlemskapet. Och då måste vi alltså också förmoda att det inte stämmer att det är ”skrämselpropaganda” att vi får dras med kärnvapen här om vi går med i NATO. Att NATO-lobbyn har talat mot bättre vetande och fört oss bakom ljuset?

Kärnvapenhökarna blir också fler och fler i riksdagen så vi får nog vänja oss vid den här melodin. Frågan är bara vad svenska folket tycker? Vore intressant att veta exempelvis vad svaren skulle bli på frågan: ”Vill du ha en kärnvapenbas i din kommun?”

Vad säger SOM-institutet eller SIFO?

Men det kanske kommer… om något år. När kärnvapen- och NATO-hökarna i riksdagen har lärt oss att ÄLSKA BOMBEN!

                                         Kultgruppen Dom Dummaste med sin "Älska bomben".
                                         Låg på en kassett tror jag som släpptes 1980. Låter ganska                                                                      förfärligt men kan väl bli NATO-lobbyns nya ledmotiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar