torsdag 9 januari 2020

Estland – Narva idag, flytande gräns mellan öst och väst


I mellandagarna besökte jag Estland. I tidigare inlägg har jag beskrivit den märkliga staden Sillamäe och gjort en historisk återblick på staden Narva som ligger alldeles vid gränsen till Ryssland och Ivangorod. Skilt åt av floden Narva och med varsin borg vakande över forsen. Flaggorna fladdrar i vinden på vardera sida. Men ryska pratas det på båda sidor. "Narva is next " lanserades av domedagsprofeter efter ryska annekteringen av Krim. Men här ringlar köerna över gränsen åt båda håll.

Bild: Hans Wåhlberg. Ivangorods fästning på ryska sidan om floden Narva.

Bild: Hans Wåhlberg. Hermansborg på den estniska sidan av floden Narva.



Dagens Narva

Enligt Estlands president Kersti Kaljulaid är Narva Estlands ”nästa framgångssaga”. Detta sagt i samband med att hon, som ett led i en kampanj att hjälpa staden att bli kulturhuvudstad i Europa 2024, under en knapp månads tid under vintern 2018 förlade sitt kansli i Narva för att ge extra stöd åt kampanjen. Det blev dock istället estniska Tartu som gick segrande ur kampen, trots mindre uppbackning av estniska staten.

Men Estland satsar uppenbarligen på att bryta stadens ryska dominans. Både med lock och pock. En ny Narvafestival inrättades i september 2018 med kultur, mat och design för att öka stadens attraktionskraft. En filmfestival har också etablerats här. Enligt presidenten är Narva, med sina grå lamellhus, en typisk postindustriell stad med samma problem som andra sådana europeiska städer, men hon vill med Narva ”tänka om och tänka nytt”. Detta stod tills helt nyligen att läsa på sajten VisitEstonia men är vad jag kan se nu raderat. Kanske verkade det lite pinsamt eller i vart fall inaktuellt eftersom Narva inte blev kulturhuvudstad 2024 och satsningen därmed kan sägas ha varit misslyckad? Den tycks inte heller ha varit speciellt omfamnad av de boende i Narva, åtminstone att döma av en artikel i Svenska Yle 29/8-2018.

”Det är ju bra att presidenten riktar sin uppmärksamhet mot Narva”, säger Narvabon Stanislav Pupkevitj till Yle i artikeln. Han tror inte heller att många i staden riktigt förstår varför det händer. Majoriteten av invånarna tycks vara antingen negativa eller likgiltiga. ”Det är bara show och pr, och det kommer inte att förändra någonting i Narva”, säger en Irina Sjisjkina i samma artikel. En annan som Yle talar med, Inna, säger att Narva skulle behöva ha tillbaka sina arbetsplatser. ”Det här med att vi alla ska bli småföretagare och hanka oss fram på minimilön går inte, menar hon. ”Unga personer flyttar bort och staden blir gammal. Allt stänger: sjukhusen, dagis, skolor”, fortsätter hon. Enligt den estniska konstitutionen har inte heller presidenten någon inrikespolitisk makt. Kaljulaids aktioner blir här alltså endast symboliska, vilket förvisso kanske inte saknar betydelse men inte heller bör överdrivas.

Många hoppas i alla fall att staden ska bli ”hipp”. Åtminstone om Ivan Sergejev, Narvas stadsarkitekt, får som han vill. Hans slogan har varit ”Narva is next”, med vilket han menar som kulturresmål och inte ursprungsort för tredje världskriget, som domedagsprofeter tidigare menat. Han är dock nyktert medveten om att det inte går att få staden trendig med nya hus eller klatschig målarfärg på de gamla. Istället vill han göra folk stolta över sin stad och intressera sig för och engagera sig i dess utveckling. Det framgår av en artikel i Hufvudstadsbladet, HBL 23/9-2018. Som pilotprojekt ordnade han ett ”streetparty” som lockade fem personer. Men Ivan har inte gett upp utan fortsatt med nya projekt som den ovan nämnda kulturfestivalen under namnet Station Narva som håller till i den klassiska industribyggnad som hyste det numera nedlagda Kreenholms bomullsspinneri. Dess tomma lokaler, som breder ut sig över flera kvarter, ska enligt Ivans drömmar bli bostäder, kulturinstitutioner och kontor och kanske hotell. Förebild är förstås många andra europeiska storstäders gamla industriområden som förvandlats enligt den här modellen, exempelvis Tammerfors som också hyste stora textilindustrier tidigare.

Bild: Hans Wåhlberg. Kreenholms huvudfabrikskomplex. Nu tomt och avspärrat i väntan på nya användningsområden och investeringar.

Bild: Hans Wåhlberg. Kreenholms gamla brandstation. Nu oanvänd och avspärrad även den.

Bild: Hans Wåhlberg. Kreenholms förmanshus. Här bodde förmännen om jag förstått rätt. Nu oanvänd och avspärrad. Eftersom det är ett trähus lär det vara bråttom om man vill rädda det innan det ruttnar helt.

Bild: Hans Wåhlberg. Fabriksbyggnad som bör ha tillhört Kreenholms. Kan ha varit annan fabrik men ligger inom Kreenholms område. Lär nog vara utom räddning (?).


Under mitt besök i den närmast folktomma, slitna och ostrukturerade staden är det svårt att se att det kommer att ske inom den närmaste tiden i alla fall. Det mesta av bebyggelsen är byggnader som uppförts i olika skeden av den sovjetiska ockupationen medan den gamla staden präglas nästan helt av borgen och den närliggande gränsstationen med tillfartsvägar och vaktkurer. En del av byggnaderna förefaller vara övergivna eller i var fall stadda i svårt förfall. Bland annat ett stort kulturcentrum i en unik form av stalinistisk nyklassicism med romersk förlaga som står övergivet mitt i stadens centrum. Det blir svårt att genomföra helgjutna satsningar på att göra staden till en turistattraktion när staten inte vill kännas vid de historiska lager som finns kvar i Narva men som många av stadens invånare däremot känner en kulturell närhet till.

Bild: Hans Wåhlberg. Narva sett från tornet Pik Herman. Staden saknar följsam struktur och ger ett splittrat intryck. Det lär behövas mycket jobb och pengar för att få den att leva upp, tror jag.

Bild: Hans Wåhlberg. Ett helt bisarrt kulturcentrum byggt under Stalins styre. Det är lätt att förstå att estniska staten inte vill lägga mycket möda på renovering, men det är trots allt en sevärdhet som skulle kunna utnyttjas i den turistsatsning som pågår. Men en tid och en kultur de helst vill glömma.

Bild: Hans Wåhlberg. Hotell Narva som jag bodde på. Jo, det är det till höger. Ruinen till vänster fick jag aldrig klarhet i vad det varit. En tillbyggnad som aldrig färdigställdes? En investering som gick snett? Hur som helst ingen inbjudande syn för turister som nu ska lockas till staden.


Huvudgatan Alexander Pusjkin är mycket sparsamt frekventerad av stadsborna och restauranger och butiker ligger allt annat än tätt. De flesta tycktes vistas i något av Narvas stora köpcentrum, Fama eller Astri. I Fama finns flera våningar med butiker och restauranger av olika slag, bland annat en trivsam bokhandel där litteraturen som bjuds mestadels är på ryska. Vilket knappast är att förundras över. Mellan 80 och 90 % av stadens invånare är rysktalande. De flesta är etniska ryssar och bara hälften av dessa är estniska medborgare. Enligt estnisk lag måste man kunna estniska tillräckligt för att bli medborgare och många i Narva med omnejd kan bara ryska. En tredjedel har till och med valt att vara ryska medborgare men ändå bo kvar i Estland medan resten, ca niotusen, saknar medborgarskap. En del klarar inte språkkravet men andra har medvetet valt det grå främlingspasset eftersom det möjliggör att visumfritt röra sig mellan Estland och Ryssland samtidigt som det står dem fritt att flytta inom EU.

Många av dessa ryssar går till fots eller åker bil över floden, och kommer tillbaka till Estland fullastade med kassar fyllda med varor från det billigare Ryssland. De rysktalande i Narva med omnejd får också praktiskt taget all information från Ryssland. På hotellet där vi bor är det mestadels ryska kanaler och så ser det ut också i hemmen hos de flesta.

Bild: Hans Wåhlberg. Gränsöverfarten tar stor plats i Narvas gamla centrumdel.


”De lever i en bubbla som i huvudsak kontrolleras av Kreml. Det är därför den estniska regeringen satsar på ryskspråkiga sändningar”, säger Anders Ljunggren, Sveriges ambassadör i Tallinn, i en GP-artikel.



Språket som vapen

Irene Käosaar, direktör för statligt stödda Estlands Integrationsstiftelse, sa för ett drygt år sedan att Narva dessvärre varit bortglömt men att det nu skulle öppnas ”nya möjligheter också för estländare” i Narva. Ett erbjudande som möjligen skulle kunna tolkas fientligt av stadens nuvarande rysa befolkning. Hon sa det i samband med kungörelsen att stiftelsens kontor skulle flytta från Tallinn till Narva. ”Vårt budskap är att det här är en estnisk stad med estniska medborgare”, fortsatte hon i samma HBL-artikel som nämnts ovan. Ett tydligt budskap alltså. Ett språkcenter har öppnats i staden, Estniska huset, där det anordnas klubbar, kafé och framför allt kurser i estniska.

Käosaar ser också att separata skolor för ryska och estniska barn innebär problem i och med att de därmed lär sig olika språk och växer upp i två helt olika kulturer. Det ”ökar klyftan mellan språkgrupperna” och fostrar barnen i ”olika sätt att tänka och leva”, fortsätter hon. En femtedel av Estlands grundskoleelever går i någon av landets 70 ryska skolor, varav hälften erbjuder språkbad i estniska. Planen är att allt fler ryska barn ska få sådan undervisning. Det är inte alla lika förtjusta i. De ryskspråkiga lärarna exempelvis som inte behärskar estniska tillräckligt för att kunna undervisa på språket. Enligt Käosaar är också många estniska föräldrar rädda för att det estniska språket ska utarmas om de integrerade skolorna får fler elever med ryska som modersmål.

– Ändå skulle jag säga att de ryskspråkiga nu är redo att ta steget fullt ut och låta barnen gå i skola på estniska, säger ändå Käosaar.

Det förefaller inte helt självklart. I en DN-artikel säger en av dessa rysktalande, Tatiana, att ”det är viktigt för kommande generationer att kunna få sin utbildning på modersmålet” och att detta ”förvägras ryssarna i dag”, vilket motsäger Käosaars redogörelse. Tatiana tror också att just detta är ett skäl till att ”flertalet ungdomar flyr sina hemorter” (citerad i DN-artikel 7/6-2015).

Nu satsar emellertid alltså estniska staten på att lära ut estniska. Det kan förstås ses som ett försök att integrera de niotusen som saknar medborgarskap men kanske också som en liten knuff åt de ryska medborgarna i staden? Kanske vill de genomföra en liknande folkomflyttning som Sovjetunionen gjorde men med lite mjukare metoder? Urmas Reitelmann, den estniske chefen för estniska hemvärnets informationsavdelning, gjorde i oktober 2015 i alla fall sitt bästa för att skrämma bort dem. Han skrev då på sin fb-sida, i samband med en debatt om ifall Estland skulle ta emot några hundra flyktingar, att: ”De som försöker ta sig hit är bara skräpfolk som man ska avvärja med alla medel. I Estland parasiterar det 300 000 ryssjävlar som inte har anpassat sig här, hur skulle man kunna göra folk av de här miljontals bekvämlighetskackerlackorna som strävar hit?” (citerad i artikel SvD 1/5-2016).

Den estniska statens satsning på att göra Narva mer estniskt kan mycket väl också ha att göra med säkerhetspolitiska överväganden och analyser. Enligt undersökningar är det i vart fall flera Nato-positiva bland den ryskspråkiga befolkning som anser sig väl integrerade i Estland och som behärskar estniska. Totalt sett är 90 % av esterna positiva till Nato medan 32 % av de rysktalande.



Narva brännpunkt för nya kalla kriget

Att bryta den ryska dominansen över området har blivit en prioriterad uppgift i eftersvallet från Ukraina-krisen och annekteringen av Krim som visat faran med att ha en till Ryssland angränsande region med övervägande etniska ryssar och en svag lojalitet mot det ”egna” landet. ”Här kan tredje världskriget bryta ut” eller ”Narva is next” är rubriker som förekommit i Västmedia och bland Nato-företrädare på senare år. Som bara ett exempel kan nämnas en ganska precis ett år gammal artikel i amerikanska The Atlantic med rubriken ”NATO Fears That This Town Will Be the Epicenter of Conflict With Russia”. Den följs av frågan ” Will Putin try to invade like he did in Crimea?”. Förutom felaktigheten i sak (det var ingen regelrätt invasion av Krim men däremot en folkrättsvidrig annektering) så sätter den ton för en domedagsvision. ”Om du inte hört talas om Narva förut så kanske du kommer att göra det inom kort”, fortsätter artikelförfattaren Josh Rubin, och informerar om att Narva är epicenter för det som Nato kallar ”the Narva scenario”. Ett ganska okomplicerat scenario som helt enkelt går ut på att Putins Ryssland skulle försöka införliva Narva med Ryssland. Detta skulle utgöra ett test av Nato-ländernas lojalitet mot organisationen och dess syfte, eller i klartext dess artikel V om att bistå andra Nato-länder om de angrips.

Narva kan kanske ses som en ny gränslinje mellan öst och väst i det nya kalla kriget? Här höll i alla fall Nato en militärparad med pansarfordon den 24 februari 2015 som markering av Natos vilja att försvara Baltikum och mot Rysslands aggression mot Ukraina. Från rysk sida sågs det förstås som en provokation med amerikanska pansarvagnar några hundra meter från ryska gränsen.

Den 3 september 2014 besökte Barack Obama Estland och sa då bland annat att det är lika viktigt att försvara Tallinn, Riga och Vilnius som att försvara Berlin, Paris och London. Nu regerar en ny president i USA med en åtminstone inte lika övertygande retorik avseende just detta, för att göra sig skyldig till ett understatement. President Trump har till och med yrat om att USA skulle lämna Nato (min egen spekulation är att det är Trumps teknik att slunga ur sig sådant för att få saker att hända hos i det här fallet övriga Nato-länder). Josh Rubin avslutar sin artikel i The Atlantic med att sammanfatta farhågan som dallrar i luften:

”If Putin assesses that under Trump, the United States will not follow through on its treaty commitments to allies in Europe, nato—and with it, America’s word—could turn into a house of cards, and Narva might be the first to fall” (Artikel i The Atlantic 24/1-2019: NATO Fears That This Town Will Be the Epicenter of Conflict With Russia, Josh Rubin).

Detta oroar förstås balter som bland annat, med direkt adress till Trump, är noga med att påpeka att de minsann är ett av få Nato-länder som spenderar 2 % av BNP på försvaret. Nato gör också sitt bästa för att skyla över tveksamheterna. Storbritannien har förstärkt sin närvaro i Baltikum med fem attackhelikoptrar av Apache-typ och Boris Johnson besökte före jul de brittiska i Estland stationerade trupperna och betonade då Storbritanniens förpliktelse till Nato och beslutsamhet att försvara Estlands östra gräns med Ryssland. Sommaren 2018 deltog även icke-Natoländer som Finland i övningen Saber Strike 18 i Estland, en övning ledd av USA:s stridskrafter i Europa. En annan årligen återkommande internationell marin övning, ledd av chefen för US 2nd Fleet, är den som i somras hette Baltops 2019. Den genomfördes i södra Östersjön med sammanlagt 12 tusen personer från 18 nationer (bland andra Sverige), 44 örlogsfartyg och över 40 stridsflyg och helikoptrar involverade.

Trumps uttalanden och aktioner har ändå gett upphov till en het utrikespolitisk debatt i Estland, vilket framgår bland annat i en artikel i Svenska Yle 21/11-2019. Estlands inrikesminister Mart Helme, som är ledare för det högerpopulistiska nationalistiska EKRE-partiet, gav i ett möte med finländska politiska journalister ett besked som ”rörde om i den inrikespolitiska grytan”. Det tolkades som att Estland inte litar på Nato och vill söka alternativ till medlemskapet. Estland har ”tagit fram en plan B”, citeras Helme i en artikel i Svenska Yle 19/11-2019. Andra företrädare för regeringen har skyndat sig att bortförklara uttalandet eller helt förneka dess riktighet. ”Det beror på vem man frågar”, säger försvarsministern Jüri Luik exempelvis.

Det är lätt att förstå den estniska oron. Det är många av landets invånare som upplevde den sovjetiska ockupationen mellan 1940-1991 (med avbrott för den tyska 1941-44). För några år sedan publicerades en Vitbok av estniska staten där den sovjetiska ockupationen av Estland summeras. Politiska domar drabbade större delen av landet politiska och intellektuella elit och många avrättades eller deporterades till läger. Stora folkomflyttningar skulle också följa där estnisk befolkning ersattes helt eller delvis av rysk. Enligt kommissionens rapport ska Estland ha förlorat 59967 medborgare bara första året av ockupationen. De estimerar också att runt 90 tusen estniska medborgare mördats under hela perioden (1940-1991) och att ungefär lika många lämnade sitt land för alltid. Terror och repressiva åtgärder drabbade också runt hälften av befolkningen, beräknas det i rapporten. Detta har lämnat, förutom fysiska skador, ett ”permanent trauma” hos de drabbade och har ingraverats i befolkningens kollektiva minne som lär ta generationer att komma över, tror författarna till rapporten.

Bild: Hans Wåhlberg. Minnesmärke över de sovjetiska soldater som stupade i slaget om Narva 1944.

Bild: Hans Wåhlberg. Textplaketten vid obelisken innehåller ett avståndstagande till den sovjetiska beskrivningen att de befriade Narva från tyskarna. Här betonas att de bara ersatte en ockupant med en ny.

 
Samtidigt finns ingen anledning att slå alltför hårt på trumman och öka spänningen i området. Det finns inga som helst tecken på att Putins Ryssland skulle vara suget på att införliva Narva med Ryssland och kanske ännu viktigare är att de flesta av de rysktalande i Estland ändå tycks vilja bo just där och har ingen längtan att få tillhöra Ryssland. Det framgår exempelvis av artikeln i GP som jag tidigare refererat till. Ingen som GP möter säger sig vilja tillhöra Ryssland. Svetlana Mukhina exempelvis. Hon säger dock så här om det komplexa förhållandet för ryssar i Estland:

– Det är viktigt att hålla historien levande. Men jag tycker om att leva här i Estland. Varför skulle jag fråga efter estniskt medborgarskap? Jag är ryss och född här, det borde vara en rättighet. Vi köper inte luft, vi andas den.









Huvudsakliga källor och referenser:

Artikel i GP 24/2-2017: I skuggan av Ryssland, Jan Höglund
Artikel DN 7/6-2015: På spänd resa längs ryska gränsen – Balterna hukar under hotfull skugga från öst, Michael Winiarski
Artikel i SvD 1/5-2016: Den estniska staden där alla talar ryska, Kalle Kniivilä
Artikel Hufvudstadsbladet 23/9-2018: Estland höjer profilen i öst – satsar stort på Narva, Maria Gestrin-Hagner
Artikel i Svenska Yle 21/11-2019: Nato viktigast för Baltikum, men Twitterpresidenten Trump får Estland att snegla efter alternativ, Bengt Östling
Artikel i Svenska Yle 19/11-2019: Estland tar fram "plan B" för Nato säger inrikesministern - men försvarsministern säger att det beror på vem man frågar, Marianne Sundholm & Bengt Östling
Artikel i Svenska Yle 29/8-2018: “Vi är ett land trots två språk” - Estlands president flyttar sitt pick och pack till ryskspråkiga Narva, Gustaf Antell
Artikel i The Atlantic 24/1-2019: NATO Fears That This Town Will Be the Epicenter of Conflict With Russia, Josh Rubin
Vitboken, The Whitebook, eller officiellt Estonian State Commission on Examination of the Policies of Repression; The White Book; Losses inflicted on the Estonian nation by occupation regimes 1940-1991 (2005)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar