torsdag 8 december 2011

CARL BILDT OCH DEN CYNISKA UTRIKESPOLITIKEN

Läste i en tidning att israeliska myndigheter skulle riva ner solpaneler i en palestinsk by på ockuperad mark. Eftersom Israel stängt av elen hade byborna, med hjälp av en spansk organisation, uppfört solpaneler som bl.a. räckte för att driva en skola och en sjukvårdsklinik. Nu skulle de rivas eftersom bygglov saknats, menar myndigheterna. Ett brott mot 4:e Genévekonventionens 53:e artikel.

Jag tänker att detta är bara en av alla små historier som ibland sipprar ut till oss genom murarna som innestänger det palestinska folket. Det borde framkalla kraftiga reaktioner, inte minst från Sverige som har en tradition av att försvara mindre folk och nationer mot övergrepp och repression från starka militärmakter. Därför är det beklämmande att konstatera att Sverige var ett av få länder som var emot ett palestinskt medlemskap i Unesco.

Regeringen tassar i tamburen för staten Israel. Men annat är kanske inte att vänta. Det närmast ansvariga departementets chef är ju samme man – Carl Bildt – som för Lundin Petroleums räkning förnekade människorättsbrott i Sudan, alltmedan sudansk militär jagade hundratusentals människor på flykten för att röja väg för oljeexploatering.

Samma typ av cynism präglade beslutet att sätta sig emot sanktioner mot Syrien gällande telekomutrustning som Ericsson, av en händelse, är stor leverantör av.
Svensk utrikespolitik a´la Bildt präglas tyvärr av en mix bestående av okunnighet, ryggradslöshet och ren och skär cynism.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar