tisdag 1 december 2020

Protesternas Kiev

 Nog kokar det i Ukraina alltid. Det går nästan inte en dag utan att jag stöter på en demonstration eller protestaktion i Kiev. Igår var det några hundra utanför stadens administration och krävde borgmästarens uppmärksamhet på sina problem med bostadsprojekt. Idag var det småföretagare som höll ett stort möte utanför parlamentet för att protestera mot höjd skatt och tvånget att inköpa kassaapparater. Något som blir alltför dyrt och alltför abrupt beslutat, menar de.

Foto: Hans Wåhlberg. Minst 3000 personer samlades utanför Verkhovna Rada idag.


Ungefär 3000 personer samlades utanför parlamentet Verkhovna Rada i en ljudlig protest, med tutor och klappor, musik och tal.

Foto: Hans Wåhlberg. Även det mediala intresset var stort förstås. Demonstrationen gick dock lugnt tillväga.


Det krävde också en massiv polisinsats, ungefär 1000 poliser totalt enligt min beräkning, för att hindra att massorna skulle storma in i parlamentsbyggnaden vilket de försökte göra i en tidigare demonstration den 17 november.





Foton: Hans Wåhlberg. Polisinsatsen var massiv. Framför parlamentet en mur av kravallutrustad polis och i Marinskijparken framför och på gatan Hrusjevskoho ytterligare flera hundra poliser utposterade. De höll dock låg profil.


Denna gång gick det dock lugnt tillväga och demonstranterna tågade sedan nedför gatan Hrusjevskoho och vek sedan in på stora huvudgatan Khresjtjatyk och förbi Majdan bort mot Bessarabia-kvarteret, destination oklar. Vid det laget var jag hemma i värmen.

Det ukrainska folket är mer härdade och tycks ha blivit något av experter på demonstrationer. Kyla och snö stoppar dem inte och tankarna går till Euromajdan-protesten som inleddes, nästan på dagen för sju år sedan.






Foton. Hans Wåhlberg. Det ukrainska folket är härdade demonstranter. Jag minns uttrycket "yrkesdemonstranter" från min barndom då vänstervågen svepte över Europa och Sverige. Här i Ukraina har det mer relevans.


Det tillåts också en hel del. Här hade man fått bygga en hel scen framför parlamentet och gatan utanför var naturligtvis spärrad av polis, som dock höll sig passivt i bakgrunden eller framför parlamentet i kedja, men utan provokationer eller försök att bryta mötet.

Foto: Hans Wåhlberg. Även polishundarna höll sig lugna och kelade mest med sina hussar.


Det är en märklig tradition i Ukraina det här. Först väljer folket sina representanter, sedan demonstrerar de mot de beslut som tas, och sedan väljer de samma politiker igen, eller i vart fall likadana. Många hade nog satt ett stort hopp till presidenten Zelenskij som valdes förra året. Men nu verkar han stå lika lågt i kurs som de tidigare.

Frågan är vart det slutar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar