onsdag 16 december 2020

Protesternas Kiev 3 - Våldsamheter på Majdan

 

Jag har tidigare skrivit om de demonstrationer som pågått i Kiev vid flera tillfällen nu i december då småföretagare har reagerat våldsamt på nya lagförslag som skulle innebära tvång att införskaffa dyrbara kassaapparater samt nya skatteregler som skulle innebära skattehöjning för dem.

De tidigare demonstrationer jag observerat här i Kiev där jag bor tillfälligt har gått tämligen lugnt tillväga. Igår däremot vandrade ungefär 3000 demonstranter ned från parlamentet Verkhovna Rada till stora torget Majdan Nezalezjnosti/Självständighetstorget för att fortsätta sin protest där. Demonstranternas missnöje gäller nu också i hög grad den lock-down som planerats efter nyår men som efter ett nytt beslut nu införs redan 19 december. Det är alltså inte bara småföretagarna som nu protesterar utan även folk som är allmänt motståndare till den partiella lock-down som redan råder och den som planeras i julhelgen. Demonstrationen annonserades också med parollen ”STOP lock-down”.

Foto: Hans Wåhlberg. Från demonstrationen igår (15 dec) innan våldsamheter utbröt på Majdan.

Denna nya och hårdare lock-down som planeras innefattar förbud för massmöten på skolor, restauranger och nöjeslokaler. Restauranger ska dessutom tvingas stänga mellan 23.00-07.00. Dessutom innebär de nya reglerna restriktioner för hur många som tillåts vistas i kulturella och religiösa institutioner, det vill säga muséer och kyrkor bland annat. Det är med andra ord restriktioner som inte är värre än på många ställen i det EU som ukrainarna under Euromajdan slogs så intensivt på samma Majdan för att komma med i. En skillnad däremot är att de företag som drabbas av restriktionerna här i Ukraina inte får samma statliga stöd som de får i de flesta EU-länder. Här ges endast ett engångsstöd på en summa motsvarande ca 290 USD.

När jag anlände till Majdan igår var det lugnt men just när jag lämnat torget utbröt våldsamheter och sammanstötningar mellan demonstranter och polis.

Enligt polisens uppgifter skadades runt 40 polismän som fick kemiska brännskador i ögonen av allt att döma sedan demonstranter använt tårgasspray mot dem. En polisman slogs medvetslös och ett antal demonstranter ska också ha skadats och vårdas nu på sjukhus. Oklart dock hur många, hur skadorna uppstått och vilken typ av skador det handlar om.

Våldsamheterna uppstod när polis försökte hindra demonstranter att sätta upp tält på torget, på samma sätt som man gjorde under vintern 2013-14, de s.k. Euromajdan-protesterna mot president Janukovytj.

Det har som sagt förekommit protester mot lockdown tidigare men aldrig så våldsamma som igår. Idag fortsätter demonstrationen på Majdan men deltagarna är bara runt 300 och det gick lugnt tillväga när jag passerade platsen för ett par timmar sedan. Däremot var polispådraget påtagligt och fler poliser på plats än demonstranter.

Foto: Hans Wåhlberg. Långa rader av polistransportfordon på gatan intill Majdan-torget idag (16 dec).

Foto: Hans Wåhlberg. Polispådraget idag (16 dec) var påtagligt större än deltagarantalet vid demonstrationen påkallat. Gårdagens våldsamheter fanns förstås i polisens minne.


 

Foto: Hans Wåhlberg. En del demonstranter konfronterade polis även idag, men på gatan intill Majdan-torget. Min uppfattning var att de försökte provocera eller möjligen protestera mot deras närvaro och att demonstranter vid gårdagens sammanstötning blivit skadade.

Ett samhälle på helspänn

Det som framstår tydligt är att spänningarna i Ukraina tilltar i takt med att pandemin tilltar i styrka och restriktionerna hårdnar. Här finns ingen marginal för uppoffringar och människor lever redan innan på gränsen till fattigdom eller värre än så.

Tålamodet med politiker har även tidigare varit mycket lågt och det hopp som knöts till president Zelenskij som valdes 2019 och hans parti Folkets Tjänare som fick egen majoritet vid parlamentsvalet samma år börjar nu tryta rejält.

Nu handlar det inte om att vara pro-EU eller pro-rysk eller någon annan politisk träta utan nu handlar det om överlevnad, om levebrödet.

Det bäddar för kanske än allvarligare sammanstötningar i framtiden om nu inte julhelgen trots allt lägger band på folk. Det firas jul ganska länge här, bland annat med tanke på att den sovjetiska traditionen med betoning på nyår fortfarande i högsta grad lever kvar i Ukraina. Det är olika helgdagar och firande ända till mitten av januari som väntar och kanske vänder demonstranterna hemåt och ägnar sig åt familj och vänner istället.

Men missnöjet jäser och det pyr i hela landet. Jag har observerat att många demonstranter har skyltar och banderoller som visar att de kommer från andra orter än Kiev. Det har uppenbarligen rest folk hit från alla delar av landet, även Donbass, för att protestera.

Vi får se vad som väntar men jag misstänker att det kommer demonstreras igen nästa år. Möjligen växer det hela till något som liknar Euromajdan 2013-14. Frågan är bara vilka alternativ som finns? Då sattes hoppet till en process som skulle föra Ukraina till EU-medlemskap. Följde gjorde istället ett lågintensivt krig i Donbass och en rysk annektering av Krim. Vad sätts hoppet till nu? Frågan hänger i luften.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar