tisdag 17 maj 2016

Dags att välta bordet...

Hans Bergström - medlem av Liberalerna, före detta chefredaktör för den största svenska morgontidningen (liberala) DN och en ansedd liberal debattör – mejlar till Sverigedemokraterna och uppmanar dem att göra parlamentsuppror. En form av ”putsch” som ska välta regeringen över ända. Det för ofrånkomligen tankarna till Hitlers NSDAP som i början av 1930-talet gjorde vad de kunde för att skapa parlamentariskt kaos och nyval. Hans Bergström ”såg ingen annan utväg” än att uppmana SD till liknande uppror, säger han. Kanske är det hans syn på den liberala demokratin?

Det är intressant läsning som vi får i dagens Aftonbladet. Men det innehåller mera. För några år sedan fördes intensiva samtal med ledande företagare och mediefolk som var tänkta att finansiera och utgöra ledningen för ett Sverigedemokratiskt medieimperium där deras åsikter skulle vittvättas och föras ut till en bredare allmänhet och i mer respekterade fora än bloggar och obskyra hemsidor. Det står naturligtvis var och en fritt att sympatisera med Sverigedemokraterna, finansiera deras verksamhet och föra ut deras åsikter, men sättet att spela under bordet kan inte vara annat än skamligt. Kända svenskar som håller en Potemkin-fasad utåt men deltar i hemliga möten med SD i full vetskap om vad de står för. Att de skulle ha blivit rumsrenare än för tio-femton år sedan är en taktisk fint som välutbildade vuxna naturligtvis kan genomskåda enkelt. De som ännu inte gjort det bör ta del av AB:s uppfångade citat från Erik Almqvists mejlkonversation med Linus Bylund – båda två då ledande Sverigedemokrater – som detta från Erik till Linus:

 ”[...] visst fan ska vi kunna göra samma sak i mediabranschen som vi har gjort inom politiken. Det är liknande branscher, bara verktygen som skiljer sig något åt”.

Jo, vi är många som förstått för länge sedan. Inte desto mindre förskräckande är då dubbelspelet från vissa förment liberala personer, som Hans Bergström. ”Det är dags att välta bordet!”, utropade han i ett av sina mejl till Linus Bylund. Jovars, det vore inte dumt när det gäller SD. Så vi får se vilka kort de smusslar med inunder.

Jag vill påminna om Sverigedemokraten Richard Jomshofs fb-inlägg från i höstas:


”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget”.

Kanske måste vi fråga oss om detta också gäller Liberalerna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar