söndag 10 januari 2016

Slagord inte längre lika gångbara i Ukraina?

Här i Tjernivtsi har det varit kallt och mycket snö under nyårshelgen och årets första dagar. Nu töar det och regnet strilar obehagligt i ansiktet medan snömodden börjar leta sig in i skorna och blötlägger sockorna som känns som kall potatismos mellan tårna.

Kanske är det en anledning till att insamlingen för ATO (Anti-Terror Operationen som kriget i öst kallas officiellt) går lite trögt denna dag (10 januari -16). Det är inte många fler än de "närmast sörjande" som befolkar Teatertorget framför Tjernivtsis Stadsteater. Enligt en talesperson för evenemanget är det pengar till ammunition åt Högra Sektorn som samlas in. Det kan vara ytterligare en anledning till att det verkar gå trögt. Min uppfattning är att Högra Sektorn är föga populära i Tjernivtsi och de unga här skakar oftast på huvudet när de förs på tal.

Egen bild. Det är svårt i duggregnet och snöblasket att få till den rätta feststämningen kring ATO-insamlingen, som visar sig specifikt gå till ammunition åt Högra Sektorn.


Det är hur som helst en hel del allvarsamma män i militäruniform som visar upp granater och andra vapen mellan grillspetten och korvarna som serveras i duggregnet.

Egen bild. Pansarskott och handgranater visas öppet upp för nyfikna vapenentusiaster.

Det sjungs i alla fall nationalsång och bjuds på kosackdans av en Zaporizhian-kör som lär ska vara lite av berömdheter om jag förstått rätt.

Egen bild. Zaporizhian Kozaks försöker hålla humöret uppe i snöslasket.

Det kan som sagt vara vädret, men jag tror också att det magra gensvaret från Tjernivtsi-borna är ett tecken på att folk är trötta på krig och slagord och vill ägna sig åt sina vanliga liv istället. Eller är det bara det att folk gärna skänker pengar till vinterkläder och skor åt de reguljära soldaterna men kanske inte till ammunition åt det högerextrema Högra Sektorns bataljoner? Den röd-svarta flaggan vajar betydligt tätare i de relativt närliggande städerna Lviv, Ivano-Frankivsk och Ternopil.

Här i Tjernivtsi befinner vi oss långt ifrån kriget. Det tydliggörs på många sätt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar