fredag 29 januari 2016

Satir och dubbla danska måttstockar – eller; som man bäddar får man ligga

”Den lille havefruen” känner nog de flesta till. Den lilla bronsskulpturen med den lilla sjöjungfrun som sitter på en sten har blivit symbol för Köpenhamn i första hand men också för hela Danmark. På alla turistbroschyrer och hemsidor för Danmark/Köpenhamn finns hon avbildad och inräknad som toppattraktion. Danskarna omhuldar sin lilla havefru.


Därför var motivet väl valt av den brittiske satirtecknaren Dave Brown som ville gissla det danska beslutet att beslagta smycken och andra värdesaker från asylsökande flyktingar. I the Independent har han avbildat den lilla sjöjungfrun behängd med en massa beslagtagna smycken och andra värdesaker. En annan satirtecknare, Steve Bell, har i the Guardian avbildat den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen som Hitler och med detta antydande att den lag som Danmark nyss tagit kan jämföras med Hitlertysklands plundring av judar på väg till gaskamrarna under andra världskriget. Grovt? Ja, men satir, och den bör ju få vara grov. Det har ju i stort sett hela västvärlden marscherat flera mil för att markera i samband med Charlie Hebdo-tragedin. Så även i Danmark.

Den lille havefruen med beslagtaget gods. Bild: Dave Brown, the Independent

Dansk statsminister i mindre smickrande avbildning. Bild: Steve Bell, the Guardian


Det är väl heller ingen som glömt de s.k. Muhammed-teckningarna, ”satiren” på Muhammed som Jyllands-posten publicerade för ett antal år sedan och som danskarna tyckte var så oerhört viktiga för att värna yttrandefriheten och pressfriheten att 11 tidningar valde att också publicera dem enbart av det skälet.

Satir (inte minst teckningar) och yttrandefrihet ligger alltså danskarna varmt om hjärtat… kunde man förmoda. Men just dessa brittiska satirteckningar tycks inte alls ha uppskattats i Danmark. Politiker tillhörande statsministerns parti Venstre, har rivit igång en twitterstorm där oppositionspolitiker anklagas för att ligga bakom den internationella kritiken mot Danmark och för att sprida falsk information om beslutet. Intressant nog verkar det vara just teckningarna som sårat allra mest.

Dansk Folkepartis Pia Kjaersgaard kräver nu att the Guardian drar tillbaka nazisatiren och har nu således glömt allt hon sa om Muhammedteckningarna, stora ord om att ”Ytringsfriheden skal forsvares” och att ”Vores grundlovssikrede ytringsfrihed er ikke till salg for en liter sødmaelk i Saudi Arabien”.

Som man sår får man skörda, heter det ju. Eller; som man bäddar får man ligga, som den danska oppositionspolitikern (Radikale) Sofie Carsten Nielsen säger till danska tv2.

2 kommentarer:

  1. När en danska karikatyrtecknare gjorde en illustration med en vanligt utseende man i kostym utan minsta lilla elakhet i avbildningen där det råkade bli lite hål i fickan varur en bomb föll till marken på 1960-talet föreställande USA blev han genast avskedad som karikatyrtecknare. Usch vad hemskt. Senare anlitades karikatyrtecknare för att medvetet provocera muslimer där en av bilderna visade en semitisk mycket aggressiv person exakt lika som karikatyrer av semiter på 1930- och 1940talet som också gjordes med attribut för att visa att de snart skulle överfalla och mörda dig (fast då var de judar och inte muslimer som nu). Varken på 1903- - 1940talet eller nutida karikatyrtecknare som gjorde judiska eller muslimska nidbilder blev avskedade, tvärtom, men den karikatyr som avbildade någon som en till synes oskyldig människa, det var illa. Karikatyren ska slå uppåt råder egentligen enighet om för att vara karikatyr men inte nedåt men i Danmark tycks man ha glömt detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är i alla fall tydligt att de inte är lika roade av karikatyrteckningar när de gisslar den danska regeringen. Framför allt är Pia Kjaersgaard plötsligt inte ett dugg mån om grundlagens text om yttrandefrihet.

      Radera