fredag 4 mars 2022

Det här ändrar allt 3 – Kulturell och social bojkott ett kontraproduktivt vapen?

 

En stor lokal nyhet har varit Norrtälje kommuns beslut att pausa vänortssamarbetet med ryska Pskov. En kontakt som hållits levande i nästan trettio år. Det innebär exempelvis att skolor inte längre håller kontakt med skolor i Pskov.

Jag blir minst sagt lite fundersam på den här typen av åtgärder. Om nu Putins regim stänger ned media som rapporterar kritiskt (eller faktabaserat) om kriget i Ukraina och även börjat stänga ned tillgången till Facebook och BBC och liknande så kan ju en kanal till folk i Ryssland vara de kulturella och sociala. Lärare i ryska skolor har stort inflytande på vad barn lär sig om vad som händer och om dessa lärare får influenser från vänortens lärare i Sverige så har jag svårt att se att detta skulle skada. Snarare tvärtom.

Det är förvisso en kvistig fråga. Var går gränserna? Vilka är det man håller kontakt med? Men att hålla kanaler öppna med vanliga människor i Ryssland är ju enda sättet att nå dem snart. Annars ligger fältet öppet för ryska propaganda och desinformation via regeringskontrollerade medier. Kanske har det inte så stor inverkan att hålla vissa kulturella och sociala kanaler öppna men jag tror att det gör större skada att klippa dem helt.

Frankrikes president Macron har för övrigt dessutom varit flitig att försöka hålla kontakt med Putin och vill hålla den kanalen öppen även fortsatt. Detta har han fått en del kritik för. Möjligen har man då glömt erfarenheterna från kalla kriget och Kuba-krisen som framkallade behovet av att inrätta ”den heta linjen”, dvs. en snabb telefonkontakt mellan USA:s och Sovjets styrande för att kunna avstyra risken för kärnvapenkrig genom direkt dialog.

Att sportstjärnor stängs ute är mer begripligt. Nationsbeteckningarna är i sportens värld oftast tydligt framträdande och när det gäller OS och andra stora evenemang helt centrala och idrottarna blir viktiga symboler för staten vilket också utnyttjas framför allt inför den inhemska befolkningen.

Men var ska en gräns sättas? I Polen ströks verk av Sjostakovitj och Tjajkovskij från programmet vid en musikfestival i Warszawa. Ett italienskt universitet ställde också nyligen in en föreläsning om Fjodor Dostojevskij. Nu backade de i och för sig då deras aktion fick stark kritik. Men det visar vartåt det kan barka. Kanske blir man snart betraktad som Putin-kramare för att man läser ”Brott och straff”?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar