lördag 8 september 2018

Klimatval – vilket samhällsklimat vill du ha?


”Jag gråter i denna stund då jag tänker på framtiden”.

Så börjar ett fb-inlägg från en av mina vänner. Hon har rötter i Palestina men uppvuxen först i flyktingläger i Syrien och senare i Rosengård. Numera framgångsrik lärare och politiskt engagerad i Stockholm. Hon bidrar med sin kompetens till att utbilda barnen som ska ta över efter att min egen generation gått i pension. Hon bidrar med sina skattepengar till att bygga samhället vi alla lever i. Hon gråter nu över sin sons fråga ”om vi kommer få vara kvar i landet”. Pojken är född och uppvuxen i Sverige och, liksom mamman, svensk medborgare. Ändå tänker han i dessa banor. Hur är det möjligt?

Ja, vi är många som studsade till när det damp ned en pamflett i brevlådan med uppmaningen ”Dags att åka hem”. Exakt vilka som ska åka ”hem” verkar oklart, men budskapet har gått fram även till minsta skolbarn uppenbarligen. Levererat denna gång av Sverigedemokraternas avläggare Alternativ för Sverige. Ett parti som på sin hemsida säger sig vara till för det ”svenska folkets gemensamma intressen”. De har dock en mycket snäv uppfattning om vilka som tillhör detta folk. Samma uppfattning har också deras moderparti vars partiledare Jimmie Åkesson igår glömde (?) linda in sitt inlägg angående varför invandrare har svårt att få jobb och hävdade att ”de är inte svenskar, de passar inte in i Sverige”.

Vi har i ett par dokumentärer i SvT nyligen fått se hur extremhögern arbetar med sociala medier. Det har blivit allt tydligare att strategin är att normalisera deras extrema budskap. ”Jag vill påverka folks sätt att tänka”, säger Christoffer Dulny som nyligen var politisk sekreterare för Sverigedemokraterna men som nu företräder Nordisk Alternativhöger. Han fortsätter: ”Jag vill befinna mig precis utanför åsiktskorridoren och sedan försöka vidga den så mycket som möjligt och göra det oacceptabla acceptabelt”. Tydligare kan det inte uttryckas. För varje gång de rasistiska och invandrarfientliga åsikterna framförs flyttas diskursens epicentrum och det blir alltmer socialt accepterat att uttrycka dem. Det var inte många år sedan moderaternas Tobias Billström fick hård kritik för att han talade om ”flyktingströmmar”. Nu ser vi en valkampanj där antalet flyktingar och nivån på hur många vi ska ta emot närapå dominerat debatten. Programledarna i valdebatterna ställer också oförtrutet frågan gång på gång; ”Hur många vill NI ta emot”? Som om asylrätten kunde regleras till en viss nivå, som om krig och nöd enkelt kunde avskaffas av svenska politiker. Som om mänsklig medkänsla och empati inte längre finns.

För det gör den väl?

Eller börjar vi bli så avtrubbade och invaggade i den högerextrema diskursen att dessa människans kanske främsta kännetecken börjar tyna bort?

Imorgon får vi besked om vilket. För morgondagens val är ett klimatval. Det handlar dock inte bara om vädret och temperaturer. Det handlar också om vilket samhällsklimat vi vill välja.

Ett där vi tar hand om och hjälper varandra oavsett vilken del av världen vi växt upp i eller vilken hudfärg eller religion vi har, eller ett där människor värderas olika och en del hotas att skickas ”hem” för att de inte ”passar in”?

Om vi väljer det sistnämnda kommer fler barn ställa frågan till sina gråtande föräldrar; ”Kommer vi få vara kvar i Sverige”.

En röst på SD är en röst för ett sådant samhälle. De åsikter som idag betraktas som mer extrema kommer att normaliseras i takt med att de växer som riksdagsparti och flyttar diskursen ytterligare ett snäpp åt sitt håll.

En vädjan till den tveksamma väljaren som funderar över att lägga rösten på SD; tänk längre och lägg din röst på ett annat parti. 

4 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. I princip alla kan ha full respekt för asylsystemet om det används korrekt, men folk som får betala för fusk blir till slut förbannade. Det har jag full förståelse för.

    Pengar växer inte på träd. De som arbetar och har företag befinner sig på en EU-marknad (tack vare EU-vurmarna) med frihandel där kapitalet gynnas av lägre miljökrav, lägre skatter och lägre löner.

    Exakt vilka som ska åka ”hem” blir mer klart om man vågar lyssna på AfS, ex. via tuben. De pekar inte på alla utlänningar, men på människor som begår våldtäkter, gruppvåldtäkter, inte vill lära sig språket, har ljugit om sin ålder, enbart lever på bidrag. Jag håller med AfS i detta och jag tror att väldigt många invandrare kan hålla med också.

    Tja. De flesta skolbarn har internet och pratar med varann. Det är ofrånkomligt, men de barn som ställer sig frågan kan också finna svaret, d.v.s. att om de sköter sig så är de välkomna i Sverige.

    Det fullständiga citatet av Åkesson lyder:

    ”Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb. Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättning att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur och då blir det detta splittrade samhälle och detta eviga utanförskap.”
    Källa: https://samnytt.se/efter-svt-skandalen-sd-bojkottar-svts-valvaka/

    Det är faktiskt en helt annan andemening än ditt lösryckta citat, Hans. Att tala sanning lönar sig i längden. Det gäller även evidensen mot klimatbluffen.

    Jag tror inte att SD eller AfS är emot att vi tar hand om och hjälper varandra oavsett vilken del av världen vi växt upp i eller vilken hudfärg vi har, men vad gäller extrema terror-sekter, som ihop med USA skapar de problem som människor migrerar ifrån, så tror jag att vi kan vara eniga. Krigsförbrytare, som sitter i EU-finansierade lekrum i helskägg och berättar sagor i samklang med USA-ägda svenska fulmedier, hör INTE hemma i Sverige.

    Det är klart att både du och jag värderar människor olika. Det ser jag i dina texter om Ukraina och konstigt vore det annars.

    Trump ”passar INTE in” på Kuba och extremism och krigsförbrytare passar inte in i ett ateistiskt sekulärt fredligt Sverige.

    ”Kommer vi få vara kvar i Sverige?” är väl en utmärkt fråga som kan skapa den motivation som behövs för en fungerande integration, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det stora problemet är när det börjar sorteras. Vem eller vilka ska "få vara kvar". Vilka accepteras och vilka inte. Den "utmärkta frågan" kom från en liten skolpojke. Jag delar inte din uppfattning att det är bra att tusentals skolbarn nu lever med den stressen i sin uppväxt och att det på något sätt skulle gynna deras "motivation" att integreras. Den tror jag gynnas mer av en välkomnande och öppen omgivning. Jag delar inte heller din förvissning om att SD eller AfS är måna om att ha hand om alla oavsett vilken del av världen de kommer ifrån. Vi har uppenbarligen olika uppfattningar om andemeningen i den sverigedemokratiska politiken som vill stänga sjukhusen för de som inte är svenska medborgare och som vräker ur sig hat i sociala medier över det faktum att muslimer ens tillåts i Sverige. En annan sak är att svensk lag gäller i Sverige. Den gäller lika för alla.

      //Hans

      Radera
    2. Att verkställa enligt lagar och regler. Myndigheter, polis och rättssystem gör det.

      Visst. Tusentals [riktiga och fuskande] skolbarn lever med stress i sin "uppväxt" nu p.g.a. etablissemangets naiva politik. MP är en stor del av det problemet, tyvärr.

      Mina tips:

      1. Skapa inte problemen! Tänk långsiktigt! Var öppna för konsekvensanalyser! Rösta för fred och harmoni! Återställ MP:s utträdeskrav ur EU!

      2. Sitt inte i koalition med de politiker som frotterar sig med Bilderberggruppens krigs-bankirer och mediemoguler! Stå i opposition tills de skärper sig!

      3. Var pragmatiska! Mobba inte ut någon på förhand! Var hövliga! Det är demokratin själ.

      2. När någon upplyser er om problemen, öppna och lyssnamed både förståndet och känslan!

      3. När ni inte kan lösa de problem som ni skapat, låt då någon annan hjälpa er att göra det!

      Jovisst är lagen ganska lika för alla i Sverige, men utlänningar kan utvisas. Så är det i många andra länder också. Det är bra. Den som blir utkastad för ett klandervärt beteende får sig en tankeställare som har potential att förbättra respete för Sverige.

      Vilka som ska accepteras är politikers uppgift att bestämma, myndigheternas uppgift att få gjorta. Det kan man svara barnen! Normalintelligenta barn förstår när man förklarar.

      Visst kan vi ha en välkomnande och öppen omgivning, särskilt för de som flytt de krig som extremism skapat i maskopi med det militärindustriella komplexet, men man måste fråga sig om det nu faktiskt är fred, samt vad i helgona extremister, vilka skapat det problem som riktiga barn och riktiga flyktingar flyr, gör i Sverige!!!??

      Det är en stor skillnad på deras värden, anser jag. Gör inte du det? Ska inte krigsförbrytare dömas för sin brottslighet? Ska inte deras offer hanteras med stor varsamhet och skyddas från de förstnämnda?

      Det stämmer nog att SD/AfS inte vill ta hand om "alla", men vi som bryr oss om ekologisk hållbarhet, borde rimligen fråga oss om det är vår uppgift att öka konsumtionen och populationen genom höga bidrag och flerbarnstillägg i ett kallt Sverige, istället för att bistå lokalt och effektivt i varmare klimatzoner?

      Du slingrar dig om det lösryckta citatet. Föreställ dig att någon fiskade citat av dina tyckanden, för att misstolka dem! Hur skulle det kännas?

      Jag tror inte vi har olika uppfattningar om andemeningen i den Sverigedemokratiska politiken. Vi vet båda vad de vill. Jag håller med SD om migrationspolitiken, men håller inte med MP och SD om deras extrema marknadsliberalism. SD och MP är båda extrema högerpartier, anser jag, men på olika sätt.

      Föreställ dig att du är en pensionär med krämpor, eftersom du arbetat hela livet, samt att du nu plötsligt står i en lång vårdkö! Det är sittande etablissemang som du är förbannad på. SD är än så länge oskyldiga.

      Det är stor skillnad på "muslimer" och "muslimer". Det vet SD. Det vet även Mona Walter, Atiqa, Ayaan, Rebwar och Bassam som jag nämnt i mina bloggposter. Det vet även MP idag, men varför låtsas du att det inte finns något som helst att kritisera islam för?

      Svensk lag gäller inte lika för alla. Man kan ex. inte bli dömd för hets mot folkgruppen svenskar, än. Där är lagen fortfarande diskriminerande mot svenskar.

      Personligen ser jag det inte som ett problem att bli kallad "svennehora". Jag har en hyfsat god självbild som "svennehora", och både enkelt hor och dubbelt hor är ju numera lagligt i Sverige, men för de som inte har samma acceptans, inför givet faktum, så upplevs det kanske som något helt förfärligt att bli kallad "svennehora"? Klart att svenskar som ofta knyter näven i byxfickan, kan bli provocerade och ge sig ut på nätet för att näthata, ex. s.k. "muslimer". (Det finns olika uppfattningar om vad det är för något)

      Radera