måndag 16 januari 2017

Vad Putin egentligen vill?

Joseph S. Nye är en av de stora forskarkanonerna inom fältet internationella relationer. Han bekänner sig till den liberala teoribildningen inom ämnet och om jag inte missminner mig var det han som lanserade begreppet ”interdependens”. Vilket teoretiskt innebär att fri och ymnig handel stater emellan är en garant mot krig. Stater som handlar med varandra blir beroende ekonomiskt av varandra och blir också därför mindre benägna att kriga mot varandra, enkelt beskrivet.

För ett par år sedan gav han ut boken ”Is the American century over?”. Jag har inte läst boken själv men ser den anmälas i en understreckare i SvD, ”Slutet för det amerikanska århundradet?” av Peter Landelius. En av de mest intressanta huvudpoängerna i Nye:s bok som Landelius lyfter fram är ett resonemang av mer realpolitisk natur och handlar om Ryssland och Putin. Den är värd att återge i sin helhet (så som den beskrivs i SvD av Landelius):

”Vad Ryssland beträffar konstaterar Nye något som många vet men som sällan påpekas av Nato och dess svenska tillskyndare: Ryssland är ekonomiskt så svagt att det inte utgör något trovärdigt hot i annan mening än att landet sitter på kärnvapen (som dock är betydligt mindre effektiva än USA:s). Jag frestas tillägga att USA efter murens fall inte gjorde mycket för att underlätta Sovjetunionens svåra och med tiden misslyckade övergång till en demokratiskt förankrad marknads­ekonomi – snarare tvärtom. Putins revanschism finner här sin näring, men den syftar till medlemskap i stormaktsklubben och inflytande i närområdet, inte till världsherravälde”

Den sista meningen tror jag är nyckel till förståelse av Putin och Ryssland. Det ger också en vink om USA:s mål med sin säkerhetspolitik. De är naturligtvis medvetna om sin särställning militäriskt och överlägsenhet ekonomiskt i jämförelse med Ryssland. Och naturligtvis måna om att se till att det förblir på det viset. 


Den svenska debatten är på väg att gå helt överstyr och jag tror att det har att göra med att en stor del av mediejättarna och de svenska politikerna har haussat varandra till en överskattning av Rysslands militära styrka och ambitioner. Det skulle vara välgörande om fler svenska bedömare av läget studerar Nye:s analys. Det är en mer sansad bedömning och ingen bör väl komma på tanken att kalla Joseph S. Nye för Putin-troll. Eller vad säger Martin Kragh? Själv tar jag en tur till biblioteket. Nyfiken på resten av innehållet i ”Is the American century over?”


5 kommentarer:

 1. Notera att sanktionerna drabbar EU hårt, medan USA ger sig själva rätten att importera raketmotorn RD-180 (nödvändig för större raketer, mao för större satelliter som tex Keyhole spionsatelliten) och titanflygdelar (bla bygger Boeing en ny fabrik i Ryssland). Så ... smart av USA att göra Europa lite svagare vilket tar bort inflationstryck från dollarn, vilket gör att att fler dollars kan lånas till existens vilka kan användas för att köpa billiga europeiska företag som går dåligt pga sanktioner ...

  Källor
  http://www.spacedaily.com/reports/Why_Washington_cannot_why_Russias_RD_180_rocket_engines_999.html
  http://www.ruaviation.com/docs/3/2016/12/26/114/?h

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentar FkDahl,
  Ja, det är ett rävspel med höga insatser vi utsätts för. Att spela ut rysskortet vid väl valda tillfällen verkar dessvärre fungera på många håll. Det gäller att orientera bland alla "alternativa fakta".
  //Hans

  SvaraRadera
 3. Intressant åsikt. Kanske är du i något rätt. Jag rekommenderar att du ser information om detta ämne http://cornucopia.cornubot.se/2017/01/expressen-kultur-granskar-kremls.html

  SvaraRadera
 4. Hej igen Mila. Du skickar ännu en Expressen-artikel (av ngn anledning inbakad i en bloggpost). Har läst denna artikel (inte bloggposten) och den är så full av lögner och halvsanningar att jag inte orkar kommentera det. Har för övrigt egentligen inte heller särskilt mycket med min bloggpost här att göra. //Hans

  SvaraRadera
 5. En kvalitativ artikel. Jag råder dig att läsa detaljerad information om Martin Kraghs verk. Http://martinkragh-flashback.com/

  SvaraRadera