måndag 18 april 2016

Carl Bildt umgås med nazister (!?)

Den 4 juni 2014 öppnades ett tvådagars företagarforum i Kiev med en tillställning där svenska företagsrepresentanter fick frottera sig med ukrainska politiker och företagsrepresentanter och där vår svenske utrikesminister Carl Bildt var huvudtalare. Han sa bland annat detta: “Ukraine has recently faced a lot of challenges. However, new times come and open new opportunities, which must be taken”.


Enligt pressreleaser besöktes öppningsceremonin även av en viss Andriy Parubiy, som då var innehavare av den långa titeln Secretary of the National Security and Defense Council of Ukraine. Alldeles nyligen utnämndes han till det ukrainska parlamentets talman. 1991 grundade han emellertid det ukrainska nazistpartiet Social-National Party i vilket han sedan var en av ledarna mellan 1994-2004. Mellan 1998-2004 ledde han den paramilitära ungdomsavdelningen ”Ukrainska patrioter”. På bokomslaget till hans bok ”A view from the right” ses han leda en marsch i Lviv 1999.  

Andryi Parubyi marscherar med sina ungnazister i Lviv 1999. Även bokomslaget till hans bok som slarvigt översatt till svenska blir ungefär "Från högra synvinkeln".

Partiet ombildades sedan och blev Svoboda, men detta ungdomsförbund - med Parubyi i spetsen - vägrade hänga med i den lite putsade versionen av moderpartiet så de bildade eget, Social-National Församlingen (Social-National Assembly), som sedan leddes av Parubyis lärjunge Andre Biletsky. Parubyi dök sedan upp som befäl för Euromajdan-försvaret och fick på så sätt en ingång till parlamentet. 

Så, med andra ord umgås Carl Bildt med nazister!? Nej, så kan man naturligtvis inte vinkla det... 

Fast tja, jo, tydligen, om man så vill. Uppenbarligen fanns det tillräckligt många som ville få bostadsminister Mehmet Kaplan på fall och som lyckades gräva fram bilder på middagar och gamla framträdanden i Öppna Kanalen. Den som söker hen finner kan man säga. Det tog mig själv inte mer än 20 minuter att hitta kopplingen mellan Carl Bildt och Andriy Parubyi. Så hur ska vi ha det i fortsättningen? Det ska f-n vara minister med den här måttstocken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar