tisdag 6 juni 2017

Daesh/IS i Almedalen OK enligt polisens sätt att se

Jag ser på fb att Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté bojkottar Almedalen och därmed gör gemensam sak med Feministiskt Initiativ. Ser också att många applåderar och hurrar över deras beslut. Själv blir jag mer beklämd och förbannad. Demokratins försvarare flyttar på sig för att ge plats åt terrororganisationer. Är det ny praxis på gång? Vart leder detta?

Möjligen kommer de inte vara ensamma om att hålla sig borta från Visby under Almedalsveckan, men det är illa nog med dessa två ”återbud”. Almedalsveckan har alltid varit vikt för politiskt samtal där olika åsikter ska släppas fram för att vädras av debattvindarna. Tydligen är detta vad polisen tagit fasta på när de gett tillstånd till Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, med tanken just att ”alla åsikter” ska släppas fram. På Region Gotlands hemsida framkommer den här i grunden fina men i värsta fall lite naiva uppfattningen:

”Genom demokrati och öppenhet ger veckan alla som vill debattera samhällsfrågor möjlighet att delta. Öppenheten och tillgängligheten under Almedalsveckan är unik både för Sverige och övriga världen. Alla evenemang under veckan är kostnadsfria och öppna för alla.”


Men det är här som jag sparkar bakut, vilket kanske framgått av en tidigare text på denna blogg.

Den överklagan mot polisens beslut att ge NMR tillstånd som Civil Rights Defenders (CRD) lämnat in har nu avstyrkts med ungefär detta motiv. Alla åsikter får framföras, vi har yttrandefrihet. Polisen gör inga ideologiska bedömningar tydligen. Om ett parti som NMR har som mål att skapa en nationalsocialistisk diktatur med en diktator som ledare, och vill stänga våra gränser, och kasta ut ett antal av våra medborgare för att göra plats för ariskt rena människor, som inom dessa gränser ska ges skydd för den judiska världsomspännande konspiration som styr allt och göra det med vapen i hand; då ska det också få framföra den här politiska uppfattningen.

Detta är i alla fall vad polisen tycks mena med sitt tillståndsgivande och sitt avstyrkande av överklagandet från CRD (det är Förvaltningsrätten som slutligen tar beslutet). Det är enligt min mening upprörande men också på ett sätt intressant. Man frågar sig vad som skulle hända om en representant för IS/Daesh skulle ansöka om tillstånd att sätta upp ett tält för att framföra åsikter som någon sorts politisk gren av rörelsen. Men IS är väl inget politiskt parti, säger kanske någon. Nja, de har åtminstone en vision som ser ut ungefär så här:

IS vill skapa ett kalifat, en stat styrd enligt islamisk lag och styrd av en kalif vars ord blir lag som alla bör underkasta sig. De vill också undanröja alla hinder mot inrättandet av denna Guds ordning på jorden och kasta ut ”orena” från denna stat. Kalifatet måste också försvaras mot utomstående hot och konspiratörer. En apokalyptisk uppgörelse med USA och andra ”djävulens budbärare” ses också som önskvärd.

Någon som ser likheter med NMR:s politiska vision? Polisen gör det emellertid inte, eftersom de inte ägnar sig åt ideologiska bedömningar.

Så vad vi kan förvänta oss nästa år i Almedalen är kanske deltagande av IS/Daesh? Vi måste i alla fall fråga polisen hur de skulle förhålla sig inför en förfrågan från dem. På vilka grunder kan polisen nu neka? Vad skiljer en terrorgrupp från en annan?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar