lördag 7 februari 2015

EU:s fredsplan för Ukraina viktigt bidrag till säkerhetskonferensen i München

Medan debattörer och blivande försvarsministrar i USA uttrycker sin vilja att skicka vapen till Ukraina gör de tunga EU-länderna sitt bästa för att introducera en fredlig lösning på konflikten i det alltmer svårt krigshärjade Ukraina.

Det finns ännu inga säkra uppgifter om vad fredsplanen innehåller men ska enligt president Porosjenkos presssekreterare Syatoslav Tseholko inte innehålla förslag om federationsbildning utan landet ska enligt planen ska förbli en enhetsstat (källa Unian). Mycket mer har ännu inte läckt ut om planens innehåll.  Förhoppningsvis har den ett framåtblickande perspektiv. Ännu en vapenvila lär inte ha särskilt stora förutsättningar att bli mer framgångsrikt än den s.k. Minsk-uppgörelsen som slöts i början av september förra året och som på pappret gäller även i nuläget trots en längre tids hårda strider har utkämpats runt flygplatsen i Donetsk, kring Mariupol och senast kring Debaltseve (som jag skrev om nyligen).

Efter några timmars eldupphör kring Debaltseve igår, för att kunna evakuera civila, har redan samma dag artilleri- och raketelden satt igång igen. Enligt uppgifter från lokal polis ska 753 personer ha bussats ut från staden. De civila som ännu är kvar (enligt Amnesty ca 7000) lär få det allt svårare att härda ut. Ukrainska källor talar om ihärdig beskjutning under natten mellan fredag och lördag (i natt) och under morgonen idag, vilket också bekräftas av AFP.  

Enligt uppgifter från Interfax ska ukrainska presidenten Porosjenko idag ha haft (eller har i skrivande stund) överläggningar om framtiden med Nato:s Jens Stoltenberg i München.  Men lär, enligt Interfax, däremot inte ha några planer på att hålla något bilateralt möte med ryska utrikesministern Sergej Lavrov under konferensen i München.

Samtalen pågår alltså för fullt i München och jag ska inte spekulera i vad de kommer att leda till. Kanske ingenting alls? Eller kommer överläggningarna att bli helt avgörande för Ukrainas närmaste framtid, och världsfredens? Min gissning är dock att de kommer att bli avgörande för USA:s och EU:s såväl som Rysslands agerande i fortsättningen. Samtidigt pågår striderna för fullt på marken. Det gäller antagligen att vinna terräng innan några fredsuppgörelser kommer igång på allvar.

Den som är intresserad och oroad och inte vill bli överraskad kan dock här få några tips på läsning för att informera sig om läget i Donbass och i Ukraina överlag samt analys och kommentarer kring skeendet. Ni får själva sortera nyhetsvärdet och värdera källorna.Ett antal artiklar i Foreign Policy :Om Merkels motstånd mot vapen och övertygelse att konflikten inte kan lösas med vapen men i huvudsak en kritik mot Tysklands och Merkels hållning

Om den ekonomiska kampen, att få landet på fötter ekonomiskt är en andra front


Från Sputnik:

Ukrainske utrikesministern Pavlo Klimkin om diplomatiskarelationerna med Ryssland

EU-presidenten Martin Schultz om sitt stöd för EU:s fredsplan och att Merkel-Hollande representerar hela EU under mötet i München

Angela Merkel om att bygga för fred med Ryssland, inte emot detThe Guardian om eventuella telefonkontakter mellan Ukraina och Ryssland efter säkerhetsmötet.


 Bloomberg om utsikterna för fredsplanen och USA:s tankar om nästa steg


Voice of America om amerikanska vapen och huruvida de kan provocera Ryssland till att eskalera sina aktiviteter i Ukraina


Nato:s Philip Breedlove talar fortfarande om vapen till Ukraina.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar