onsdag 1 oktober 2014

Vad händer i Ukraina egentligen? – nr 6. Massgravar, frivilligbataljoner, kalla kriget revisited och raketer i Mariupol

Som jag skrev i mitt förra inlägg på temat Ukraina jäser ett missnöje i Ukraina både bland nationalistiska ukrainare och bland den rysktalande eller s.k. pro-ryska befolkningen. Det eldupphör som sägs ska råda ser inte heller ut att hålla särskilt väl trots att de officiella uttalanden som görs från båda sidor talar om att vapenvilan i stort sett håller. Ändå rapporterar OSSE om skottväxlingar, artillerield och raketbeskjutningar på flera håll i stort sett dagligen.


Mitt intryck av läget är att det lär bli svårt att ena det här landet inom överskådlig framtid och det kommande valet kanske snarare kommer att bidra till ökad splittring. I det spända läge som råder behövs försonande röster och initiativ till fredliga samtal. Överläggningarna i Minsk som ledde fram till det eldupphör som nu alltså ”i stort sett håller” är förvisso ett fall framåt och det sägs att en andra runda snart kanske kan bli av. Annars är tecknen tämligen dystra och tyder mer på fortsatt våld. De övergrepp som båda sidor uppenbarligen gjort sig skyldiga till har ökat misstänksamheten mellan öst och väst och det som är gjort kan inte göras ogjort. 


Massgravar utanför Donetsk

En mycket oroande nyhet på senare tid är de massgravar som funnits i närheten av Donetsk. OSSE rapporterade den 23 september om att militärpolisen i Donetsk Peoples Republic (DPR) funnit tre omärkta gravar med ett flertal kroppar varav två i en kolgruva, Komunar, nära byn Nyzhnia Krynka tre och en halv mil nordöst om Donetsk, och en i själva byn. OSSE fann några kroppar vid besök i gruvan och 9mm patronhylsor intill (för Makarov-pistol). Graven i byn var markerad med ett plakat som på ryska angav att fem (namngivna eller med initialer) personer där skulle ha dödats 27 augusti 2014. En inskription ska ha haft texten: ”Dog för Putins lögner”. Ett meddelande som skulle kunna tolkas på flera sätt.

Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov krävde i fredags bestämt en öppen och oberoende undersökning av massgravarna och vilka som stått bakom morden på de, enligt OSSE, civila offren. Lavrov ska i FN ha diskuterat saken med höga FN-representanter, bland andra Generalsekreteraren Ban Ki-moon. Lavrov ska också ha sagt till reportrar på plats i FN att det är för tidigt att anklaga någon men att Ryssland ser mycket allvarligt på fynden av massgravarna och betonade vikten av undersökningens oberoende.


Anklagelser mot Aidar-bataljonen

Chefen för the Humanitarian Centre 'Aid + Help vid Rinat Akhmetov Foundation, Oleksandr Pimkin, har skrivit till den ukrainske försvarsministern Valeriy Heletei  för att be denne att skyndsamt undersöka incidenter där den s.k. Aidar-bataljonen hindrat organisationens hjälpsändningar från att nå sina mål och anklagade bataljonen för att ha använt deras hjälpkonvoj som sköldar i striderna. 

Aidar-bataljonen har enligt en färsk Amnesty-rapport gjort sig skyldiga till en rad övergrepp och det är en smärre skandal att inte västliga påtryckare inom EU åtminstone krävt upplösning av enheten som fortfarande är knuten till det ukrainska försvarsdepartementet. Den är ingalunda den enda enheten av detta slag. Enligt Amnesty-rapporten lär det finnas ett trettiotal men Aidar- tillsammans med Azov-bataljonen är väl de mest omtalade. Till dessa dras också utländska högerextrema som, precis som de utifrån kommande IS-krigarna, dras till våldsamma konflikter. Det befäl inom Aidar-bataljonen som citeras i inledningen av Amnesty-rapporten ger en vink om vad det handlar om:

” There is a war here. The law has changed, procedures have been simplified… If I choose to, I can have you arrested right now, put a bag over your head and lock you up in a cellar for 30 days on suspicion of aiding separatists”.


Kalla kriget revisited?

Nyligen har bland andra den ukrainska premiärministern Arseniy Yatseniuk tillkännagivit Ukrainas vilja att ge upp sin alliansfrihet och närma sig Nato. Detta ses naturligtvis inte med blida ögon av Ryssland som, genom sin utrikesminister Lavrov (jo, han har bråda dagar just nu) låtit meddela sin uppfattning att detta inte är till någon hjälp i fredsprocessen för östra Ukraina. 

Att i nuläget utföra stora militärövningar på ukrainsk mark är, som jag ser det, kanske inte heller en taktisk manöver av Nato om det är fredsprocessen de vill främja. En sådan har dock Nato just avslutat vilket jag skrev om häromdagen.

Tydligen har dock USA:s president Barack Obama hittills undvikit att ge militär vapenhjälp till den ukrainska regeringen. Det förefaller vara klokt och har även stöd bland amerikanska bedömare. The Californian skriver exempelvis att USA gör rätt i att neka Ukraina militär hjälp och att det vore till stor skada för fredsprocessen och det bräckliga eldupphör som råder om USA började förse den ukrainska regeringen med tunga vapen. 


Eldupphör?

Att det är ett bräckligt eldupphör visar de dagliga rapporterna från OSSE som jag tidigare nämnt. Det florerar också en mängd filmklipp på Youtube som sägs visa den ena eller den andra sidan som avfyrar artilleri och raketer.

Jag kan inte säkert bedöma autenciteten i filmsekvenserna eller vilka det är som skjuter på vem. Kanske är det någon läsare som kan? Klippet nedan sägs visa avfyrandet av Grad-raketer i Mariupol. Men vem skjuter? Jag är inte kapabel att bedöma nationalitet eller förbandstillhörighet på fordonen med raketramper och soldaten som syns i detta klipp som enligt uppgift ska ha tagits häromdagen (troligen 27 september).


Det är hur som helst ingen vacker musik som dessa dödsbringande projektiler ger ifrån sig. Jag är lite pessimistisk när det gäller utsikterna till vackrare tongångar framöver.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar