fredag 31 oktober 2014

Erkännandet av Palestina ett beslut i rättan tid

Svenska regeringens erkännande av Palestina har väckt kritik. Israel är förstås missnöjt och hemkallar sin Sverige-ambassadör för konsultationer. Men även andra, inte minst liberala, röster talar framför allt om "dålig tajming". Just detta går verkligen att diskutera. För när kommer den rätta tajmingen att infinna sig i en konflikt som pågått (åtminstone) sedan staten Israel bildades 1948?

Fakta på marken ger snarare vid handen att Israel med sin nuvarande bosättningspolitikär på väg att bygga bort alla rimliga utsikter för en framtida tvåstatslösning. Som jag skrev igår har Israel bara under de månader förhandlingar faktiskt fördes under medling av John Kerry beslutat om byggrätter för nästan 14000 nya bostäder på ockuperad palestinsk mark. Bosättningarna har mer än dubblerats sedan 2010 och den israeliske premiärministern Netanyahu sa så sent som i måndags att man vill skynda på planerna på 1000 nya bosättningar i östra Jerusalem.

FN släppte (snacka om tajming) igår en rapport som ger svidande kritik till Israel för just denna bosättningspolitik. Men också för brott mot mänskliga rättigheter. Rapporten är framtagen av FN:s människorättskommitté och sammanställts av 18 olika experter på olika områden. De talar om Israels oproportionerliga dödande av civila under sommarens Gaza-offensiv, om angrepp mot FN-anläggningar, om blockaden av Gaza som hindrar människors rörlighet och tillgång till grundläggande tjänster och livsnödvändiga förnödenheter, användandet av överdrivet våld mot civila inklusive barn, om tortyr och misshandel i fängelser, om systematisk misshandel av palestinska barn.

Anledningen till att palestinierna inte har full kontroll över sitt territorium, en folkrättslig princip vid statsbildning, är att det befinner sig under ockupation. En del liberala tyckare verkar ha missat den detaljen helt. Eller hur ska man annars tolka ett uttalande som det Per Gudmundson står för i dagens SvD? Han säger att ett erkännande av Palestina nu "belönar destruktivitet" eftersom palestinierna just har "bedrivit ett anfallskrig mot Israel". Tänk så olika man kan se på saker. Liberaler brukar annars vara väldigt snara att tala om vikten av mänskliga rättigheter.

Läsning av en färsk FN-rapport rekommenderas, Per. Men du kanske inte gillar rapportens tajming?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar