lördag 5 juli 2014

Folkpartiet omöjliga i en alliansregering?

Idag är det Folkpartiets (Fp) dag i Almedalen. Det lilla liberala partiet ska försöka motivera varför väljarna ska välja deras valsedlar i höstens val. I dagens SvD har ett par av deras åsikter lanserats som sticker ut i jämförelse med deras allianspartners i regeringen och tänkta blivande regeringspartners om nu valutgången överraskande skulle falla ut till allianspartiernas fördel.


Erik Ullenhag och Maria Arnholm skriver i en debattartikel att de vill avskaffa vårdnadsbidraget. Därmed går de på kollisionskurs med allianspartnern Kristdemokraterna (Kd) som har haft vårdnadsbidragets införande som en profilfråga. 

I samma tidning kan vi också läsa att Fp:s försvarspolitiska talesperson Allan Widman gör ett utspel om återinförande av värnplikten. Vilket därmed undergräver inte minst Moderaternas hela försvarspolitiska linje som ju varit att avskaffa densamma och införa det system med kontraktsanställda soldater vi nu har. Endast Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är eniga med Fp i den här frågan.

Har Folkpartiet därmed gjort sig omöjliga i en eventuell blivande alliansregering? Tja, själva skulle de förstås hävda motsatsen. Samtliga allianspartier betonar ju vid varje givet tillfälle hur eniga de är och vilken röra det kan komma att bli om en röd-grön regering där partierna gått till val på olika åsiktsprogram ska samregera.

Men om allt är förutbestämt innan valet och allianspartierna redan är överens om allting så infinner sig ofrånkomligen den stora frågan; varför gör sig Folkpartiet (eller något annat av allianspartierna) sig besvär att torgföra egna åsikter? Om väljaren redan på förhand vet vad han eller hon får med en alliansregering så bör det rimligen innebära att det inte har någon som helst betydelse vad Folkpartiet tycker?

Det vore, enligt min mening, sunt om även allianspartierna går till val på olika program och åsikter i olika frågor och om vi sparar fastställandet av regering till efter valet då väljarna har sagt sitt. Det vore också rimligt om väljarna får besked från allianspartierna om detta innan valet. Det vill säga om det finns någon som helst mening med att rösta på exempelvis Folkpartiet eller om politiken som ska föras med en eventuell alliansregering redan på förhand är spikad? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar