torsdag 6 februari 2014

Godheten - för politisk för oss?Jag ser att Stefan Jarls nya film ”Godheten” inte kommer att visas av SvT som planerat. Den visas först efter valet i höst, låter Eva Hamilton vid SvT meddela

Filmen anses tydligen för politiskt känslig. En jämförelse kan göras med Storbritanniens premiärminister David Cameron som stoppar en utredning till efter EU-valet. Den innehöll slutsatser som störde hans kampanj mot gästarbetare från Balkan-länderna och Polen. 

Hur som helst gör det här beslutet SvT tagit åtminstone mig oerhört nyfiken på vad den här filmen innehåller. Vad är det vi inte klarar av att få se före valet?
Jo, de ökande klassklyftorna, de (dokumenterat) ökande inkomstskillnaderna och framväxten av ett samhälle med utslagna på samhällets botten och vinnare som har råd att konsumera mer än någonsin. En egoism som brer ut sig på bekostnad av det gemensamma och gemenskap.

Det här är en bild av Sverige idag, en verklighet som gäller för ett stort antal svenskar. Men en bild som alltså inte får visas.

Går det inte att vända på SvT:s resonemang? Det vill säga att det faktum att de väljer att inte visa filmen före valet är ett i allra högsta grad politiskt ställningstagande.

Hur kommer programtablån att se ut framöver i våra licensbetalda kanaler? En fullkomligt urvattnad underhållningsgröt utan ”Uppdrag Granskning”, ”Debatt” och med nyhetsinslag som endast visar elände och problem som är utländska medan Sverige skildras som en idyll bortom all kritik?PS)
I Stockholm visas den dock på bio, på Zita

Filmens egen hemsida heter förstås Godheten.se 

På den finns också en blogg där Stefan Jarl kommenterar SvT:s beslut 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar