lördag 22 februari 2014

EU och Ukraina och EU och Grekland – två förhållningssätt att fundera påNågra korta citat (för den som kan hålla flera saker i huvudet samtidigt) att fundera över när det gäller EU:s förhållningssätt till demokrati och folkliga proteststormar:


EU och Ukraina:

Vi är på det ukrainska folkets sida”,
Europeiska rådets ordförande Herman van Rompuy när demonstrationerna började för att trycka på om ett handelsavtal med EU istället för det avtal med Ryssland som den folkvalda presidenten avsett att underteckna. 
EU och Grekland:”I also wish to join my voice to the Greek government in condemning the unacceptable violence that took place yesterday in Athens. These individuals do not represent the vast majority of Greek citizens who are genuinely concerned for the future of their country”,

EU-kommissionären Olli Rehn:s fördömande av det ”oacceptabla våldet i Aten” när det grekiska folket (?) protesterade mot EU:s och IMF:s åtstramningspaket innefattande hundratals lagförändringar som påtvingats dess folkvalda regering. 


”Eurogruppen välkomnar de grekiska myndigheternas avsikt att introducera en klausul i den grekiska författningen som försäkrar att prioritet ges till avbetalning på skulder. Denna klausul bör introduceras i den grekiska författningen så snart som möjligt”,
Eurogruppens (euroområdets finansministrar) uttalande i februari 2012 med påtryckning om grundlagsförändring i Grekland, demokratins vagga.
 

Carl Bildt under riksdagens utrikespolitiska debatt:

"Det som händer i Ukraina har också visat […] styrkan i den europeiska drömmen, drömmen om ett Europa i fred, frihet och samarbete. Det löser inte alla problem med en gång, men vi löser problemen tillsammans. Förr eller senare kommer den drömmen att segra också i Ukraina."
 


  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar