tisdag 4 februari 2014

Bara om du är lönsam, lille vän!Moderaterna har på landstingets hemsida (på landstingets brevpapper!?) riktat ett tufft budskap till unga anställda inom landstingets verksamheter. Röstar du rött mister du jobbet, dundrar de. En typ av vulgärargument som säkerligen de flesta unga kan genomskåda men ändå högst problematiskt med tanke på det forum det framförs i och med tanke på att Moderaterna också sitter på de tyngsta posterna inom detta landsting.


Är det så här valrörelsen kommer se ut? Klientelism (Max-brevet) och hot om avsked om den offentliganställde röstar ”fel” från den offentliga arbetsgivaren som samtidigt är valbara politiker. En obehaglig och minst sagt bekymmersam utveckling. Det återstår att se om det är en trend eller ett tillfälligt snedsteg.
 
Moderaternas valledare i landstinget Kristoffer Tamsons förstår dock inte kritiken, hävdar han. Sannolikt ett spelat oförstående snarare än brist på politisk fingertoppskänsla. Eller? Till och med många av de som gillar budskapet anser det helt olämpligt att föra ut det på Tamsons vis.


Tilltaget har drag av gamla tiders kyrka som höll folket i tukt med förmaningar om syndarens skärseld för den som inte lydde Gud (prästen). Eller av den propaganda för EU-medlemskap som, maskerat som statlig information, östes ut i svenska folkets brevlådor inför folkomröstningen om EU-medlemskap 1994. 

Dessutom undrar jag; är det bara för att de är ”billiga i drift” som de unga är anställda inom landstinget? Inte för att de behövs? Kanske är det istället en Moderat röst de unga bör undvika att lägga i valurnan i höst om de vill behålla sina jobb? Eftersom de inte verkar villiga att satsa de pengar som krävs för att bemanna vårdinstitutionerna. Eftersom de inte har förmåga att se andra värden än de rent ekonomiska.

Läste någonstans att någon räknat till en brist på 140.000 anställda inom vården år 2030. Om det bara är i någorlunda närhet av att stämma förefaller det klokt att utbilda och satsa på att få unga att välja vårdyrken redan nu.

Men budskapet från M till alla unga som söker jobb inom offentlig sektor är med andra ord; bara om du är lönsam, lille vän...
 Läs gärna bloggen Storstad om klientelism.


Läs också Folkpartiets valledare Anna Starbrink om vilken valrörelse vi vill ha.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar