söndag 1 september 2013

Obama-polisnotan till Moderaterna?AIK har med en annons inför matchen mot Gefle igår drivit gäck över det faktum att polisens notor skickas till klubben efter varje match. ”Gå två – betala för tre”, löd det ironiska erbjudandet.


Förhållandet biljettpris-polisnota kan nog vara något överdrivet men i princip helt riktigt. AIK har varit öppna med att de höjt biljettpriset för att kunna betala polisens notor. Det är egentligen en väldigt märklig ordning. För det första drabbar dessa kostnader endast klubbar som drivs i bolagsform, som AIK, Djurgården, Hammarby och Örebro (!). De anses driva sin verksamhet med vinstintresse. En del tycker säkert också att det där kan gott stockholmsklubbarna betala för det är ju ändå så mycket bråk på deras matcher. Men det förklarar i så fall inte varför Örebro ska betala för polisinsatser men inte deras kollegor i näst högsta serien GIF Sundsvall. Hur som helst haltar principen betänkligt. 

” Medborgarna har rätt till en likvärdig polisverksamhet i vilket län de än bor”.
(Ur Rikspolischefens inriktning, ett dokument som beskriver rikspolischef Bengt Svenssons syn på Polisens uppdrag)


Det är dessutom så att det inte är någon gemensam bedömning om säkerhetsläget som bestämmer polisens nota utan det är polisens egen viktning av läget som gäller. Om de anser att en helikopter behöver skickas så får klubben notan för den, oavsett om de bett om en helikopter eller inte. 

Naturligtvis är klubbarna tacksamma om polisen rycker ut om det behövs. De har ju inget intresse av bråk på arenorna utan försöker arrangera ett idrottsevenemang för fotbollsälskande publik, som jag och tusentals andra. Att det finns individer som väljer att göra det till arena för att slåss är inget klubbarna har bett om och i grunden ett samhällsproblem.

Det är inte heller bara fotbollsklubbar som får notan i handen från polisen efter ett evenemang. I somras fick både Norrköpings och Linköpings kommuner räkningar på flera hundra tusen från polisen för insatsen vid deras respektive stadsfester. Huruvida dessa kan betraktas som vinstdrivande går ju att ifrågasätta. Möjligen kan det tänkas att kommunerna har en del goodwill att inhämta med dylika arrangemang, men det bör kunna ifrågasättas, vilket också Linköpings kommun har gjort. De kommer att driva ärendet vidare, enligt en artikel i NT (Norrköpings tidningar).


Vi är många som undrar om detta med en skattefinansierad polis är på väg ut? Om det nu är så att polisinsatser ska betalas på detta vis kanske det bör införas konkurrenter så att en juste upphandling kan göras? Regeringen brukar ju gilla marknadisering av offentlig sektor så varför inte polisen? 

Naturligtvis tycker jag inte så. Men för att driva denna märkliga princip vidare ett steg vore det inte helt ologiskt. Men militär och polis bör, enligt min mening, ligga under staten och tillhör de instrument som staten har för sitt monopol på våldsanvändning, vilket brukar vara en grundsten i moderna statsbildningar för att undvika anarki och kaos. I en rättsstat är dessa förstås också underställda lagen för att inte kunna missbrukas. Det finns goda skäl att behålla denna ordning och inte glida iväg i riktning mot amerikanska lösningar med säkerhetsbolag som ges kontrakt för både polisiära och militära insatser.


Apropå USA kommer ju Obama strax till Sverige. Säpo och Stockholmspolisen vill inte tala om vad det kommer att kosta i extra insats för dem. Enligt Dagens Industri gick notan på 163 miljoner när samme man var på besök i Oslo. Det förefaller alltså vara en god gissning med en liknande summa vid besöket här.


Nu är ju detta ett arrangemang som regeringen håller så det är förstås skattebetalarna som får stå för denna nota. Givetvis har ju inte heller regeringen någon avsikt att ställa till bråk med sin inbjudan av Obama. Avsikten är förstås att få till stånd ett trevligt statsbesök med bilaterala samtal i god ton. Men någon garanti finns givetvis inte heller mot att en del individer väljer att använda evenemanget som arena för att slåss eller till och med utföra attentat. Det är därför rimligt att polisen får en extra kostnad. Man kan ju däremot argumentera att det är en representant för en stat med mängder av blod på händerna (drönare, Guantanamo, Irak, Afghanistan...) så då kan man väl räkna med bråk?

Så om nu den nya principen ska drivas fullt ut kanske notan istället skulle skickas till allianspartierna? De sägs ju kunna göra ”vinster” opinionsmässigt på detta besök, avnjuta en ”Obama-effekt”. Anders Borg har ju beskrivit det som ”en framgång för regeringen”. Huruvida det är en framgång för skattebetalarna är mer tveksamt. Så på ett sätt är det kanske då rimligt att vi skattebetalare slipper betala för igensvetsade brunnslock, helikopterinsatser och Säpo-agenter i buskarna eller vad nu som ingår i den hemliga insatsen? Eller kanske Moderaterna ensamt skulle få stå för den? Det är ju bara deras regeringsrepresentanter som får träffa Obama, sägs det. 


Nå, nu ska jag gå och se Djurgårn-Elfsborg. Biljetten kostade 160 pix. Undrar hur mycket som går till polisen?


 
 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar