onsdag 4 september 2013

More gravy, mr president?Så har då Obama landat i Sverige. Just nu sitter han väl på en galamiddag med Reinfeldt och Bildt och ett antal nordiska ministerkollegor och mumsar på någon av rätterna. De har det nog just så mysigt som det kan bli på ett stort statsbesök som detta. Bildt och Reinfeldt kanske aningen nervösa att någon av de nordiska kollegorna tar upp något känsligt ämne som gör att det blir dålig stämning. För själva lär de inte göra det under middagen och lär inte ha gjort tidigare idag eller tänkt göra det senare heller.


- Varför skulle vi det?, var ju Carl Bildts förvånade kommentar när han fick frågan av SvD om han tänkt ta upp någon kritik mot USA. Som NSA, drönare, Guantanamo eller planer på Syrien-attacker.
 

Ja, det kan man ju fråga sig. Varför skulle vi det? Varför ska en svensk statsminister/utrikesminister ta upp något känsligt över huvud taget när de träffar andra statsmän på samma nivå? 

Varför skulle vi ta upp Assads behandling av civila i Syrien?

Varför skulle vi påminna Israel om deras ständiga brott mot FN-resolutioner i Palestina?

Varför skulle vi dryfta vår syn på Putins behandling av oliktänkande och homosexuella i Ryssland?

Varför... ?

Kanske för att det brukar ingå i utrikespolitiska sammanhang att även obehagliga frågor berörs. 

Per Gudmundsson ironiserade i en ledare i dagens SvD hånfullt gamla socialdemokratiska ministrars undfallenhet för kollegorna från Sovjetunionen under kalla krigets dagar. Möjligen ville han med detta ta udden ur kritik som riktats mot Carl Bildts ”Varför skulle vi det?”. 


Men att tidigare regeringar har agerat undfallande mot stormakter är ju ingen ursäkt för att göra detsamma för den nuvarande. 

Carl Bildt brukar ju annars vara väldigt frispråkig på sociala medier, som twitter. Kanske är det vad som avses när UD säger att det finns andra forum för att framföra kritiska synpunkter?

Vi får väl hålla utkik och se vad som kommer om Obama och USA de närmaste dagarna.
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar