torsdag 15 augusti 2013

Medan allt fallerKommer ni ihåg ”Percy tårar”? Kultserien med bl.a. Johan Rheborg som den skrupelfrie och sanslöst hänsynslöse och otrevlige ”entreprenören” Percy Nilegård. Han hade en del andra roller också, som ”Kaminmannen” exempelvis. En vanlig Svensson som skaffat braskamin till sitt radhus och blir helt förhäxad vid tanken på att den hemtrevliga härden ska slockna så han plockar ner allt brännbart i huset, bit för bit, tills endast murstocken är kvar där han sitter och matar in det sista virket han har, till synes oberörd och blind för att huset är helt demolerat.

Ungefär så tycker jag vi beter oss med vårt jordklot. Senaste exemplet kanske är det där med investeringsskydd. Det är ju i huvudsak något positivt när det till exempel handlar om skydd för privatpersoners sparande vid bankkonkurser. Men det är inte riktigt det jag tänker på. Jag tänker istället på rätten för ett storföretag att stämma ett land för att det, för att ta det verkliga exemplet Philip Morris vs Uruguay och Australien, inför varningstexter på cigarettpaket. Just denna typ av investeringsskydd som just nu diskuteras i förhandlingarna om frihandelsavtal mellan USA och EU och som omgärdats av så mycket hysch-hysch. Det har inte skrivits mycket om detta men läser i senaste numret av Fria Tidningen hur dokument har läckt ut som visar att båda förhandlingspartners expertgrupper domineras av näringslivsrepresentanter.  


Johan Rönnblom, från Attac, säger i artikeln:

”Om våra politiker har förslag för att bekämpa klimathotet, för att förbättra arbetsvillkor runtom i världen eller för att begränsa bankernas risktagande så behövs inget hemlighetsmakeri. Att vi inte får veta något beror naturligtvis på att de förslag som diskuteras är djupt impopulära. Det tycks handla om att ge storföretag överstatliga, okränkbara rättigheter att tjäna pengar i allt fler sektorer, oavsett vad medborgarna tycker om detta”

Storföretagsintressen, marknadsstalinism och tillväxtkramande utarmar jordens resurser och befolkning. Precis som ”Kaminmannen” kramar sin braskamin kramar vi vår tillväxt alltmedan allt faller samman runt om oss utan att vi riktigt vill se det. Eller tillåts vi inte vakna?


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar