tisdag 2 juli 2013

Svenskheten, Jasenko – hur var det med den?Almedalsveckan är i full gång. Igår var det debatt om svenskhet (ca 28,5 min in på länken härintill). Ingången var mycket intressant. Jasenko Selimovic (fp), statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet (den del som ansvarar för integrationsfrågor) har efterlyst en definition av svenskhet och Sverigedemokraterna – representerat av Mattias Karlsson - säger sig ha en sådan. Den redaktionella tanken lät spännande. Sverigedemokraterna själva har också noterat likheten mellan deras egna resonemang om vikten av att definiera det svenska med Jasenkos och folkpartiets tankar om samma sak.


Jag har vid flera tillfällen berört just detta på den här bloggen att det är någonstans i dessa tassemarker Jasenkos och folkpartiets åsikter börjar grumlas och bitvis sammanfaller med Sverigedemokraternas tankegångar. Jasenko Selimovic har ju också på senare tid stått för utspel som varit väldigt svårtolkade men när det gäller handskakningsmålet var han åtminstone vid tiden för dess aktualitet mycket tydlig. På sin blogg förklarade han bl.a. hur han ”ogillar mångkulturalism” och saknade förståelse för DO:s resonemang om rättigheter.
 

Riktigt tillspetsat blev det också mycket riktigt när Mattias Karlsson påstod att alla ”svenskar” måste assimileras till andra kulturer och tog upp just detta med ”handskakningsmålet” som exempel. Jasenko Selimovic lyssnade men skakade på huvudet och hymlade med ögonen. Karlsson vände sig helt klart till Jasenko och vi förväntade oss en reaktion från just honom. Men just precis där tappade programledaren tråden och avbröt Jasenko för att släppa in en annan debattör. Därefter blev det som vanligt alla mot Sd (Mattias Karlsson). Inget fel i det, men inte så spännande. För jag var nämligen oerhört intresserad av Jasenkos reaktion på Mattias Karlssons direkta fråga om just handskakningsmålet. Eftersom just Jasenko Selimovic själv reagerat så starkt på den frågan.

Debatten blev sådan att exempelvis Mehmet Kaplan (mp) satt och försvarade Jasenko mot sverigedemokraten Mattias Karlsson. Det var inte riktigt vad jag hade väntat mig med tanke på ingången till debatten. Det var synd. Intressantare hade varit att höra Jasenko precisera sig och förtydliga sina tankegångar och på vilket sätt de egentligen skiljer sig från Sverigedemokraternas. För det är en mycket delikat linje han är inne på när han efterlyser en definition av svenskhet. Alla sådana försök innebär med nödvändighet ett exkluderande, vilket är oerhört problematiskt och egentligen en omöjlig och lätt absurd uppgift. Det blir också väldigt lätt att landa just där SD vill att vi ska landa. Nämligen i någon sorts nostalgisk och statisk idealbild som av någon anledning – vilket Mehmet Kaplan också påpekade – fastlåsts vid Sverige 1968!?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar