torsdag 30 maj 2013

John Bauer – en saga om moral, vinst och valfrihetIbland blir man irriterad framför tv-nyheterna. JB-koncernens (tidigare John Bauer) alla skolor ska läggas ned eller möjligen säljas. Riskkapitalbolaget Axcel Management vill avveckla hela sin skolverksamhet. Grundskolor, gymnasieskolor och vuxenskolor över hela landet kanske får stänga igen och 10-15.000 elever får den stora förmånen att ”välja” en ny skola.

Det är riktigt irriterande. Men det är inte alls det som stör mig allra mest. Det är istället dessa allianspolitiker som när sådant här händer förefaller så förskräckt indignerade. När - som i Rapportinslaget ikväll – skolansvarige kommunalrådet Andreas Sturesson (kd) från Jönköping, står och säger att John Bauer-koncernen har ett ”moraliskt ansvar” att driva skolor vidare för elevernas skull. Vad är det för ett moraliskt ansvar han pratar om? Skolorna i koncernen ägs av ett riskkapitalbolag vars allt överskuggande syfte är att göra vinst. Det enda moraliska ansvar man kanske kan påstå att de har är att göra vad de kan för att investerare ska få avkastning på satsade medel.

Det här är som sagt det som irriterar mig mest. Hela systemet med skolval och fri etablering bygger på marknadsprinciper. Men samtidigt finns en sorts tro på att ägare av vinstdrivande skolor samtidigt bär på något sorts långsiktigt, samhällsbärande ansvarstagande för våra barns utbildning. Valfrihetsfundamentalister och marknadskramare försöker ofta lansera den sagoberättelsen. Antingen är det skrämmande naivt önsketänkande eller också diabolisk duperingskonst. Vinstdrivande skolor läggs ned när de inte inbringar tillräckligt med vinst. Det är helt naturligt, inget konstigt alls och samma princip som gäller på precis alla marknader som finns. Varför inbillar sig denne KD-politiker och många andra som han något annat?

Antingen får man väl köpa hela paketet eller också förändra systemet. Kanske är det dags för alla dessa indignerade allianspolitiker runtom i landets kommuner att börja snegla på Miljöpartiets nya programskrivning? Då kanske vi inte behöver vänta på valet för att det ska uppstå en riksdagsmajoritet för vinstförbud för skolor? 

Men det vore kanske väl sagolikt?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar