fredag 16 november 2012

Du är inte svensk!Veckans snackis är naturligtvis Erik Almqvist, Kent Ekroth och Christian Westlings fnittriga nattäventyr där de smädar folk med sexistiska och rasistiska glåpord och följer upp det hela med lite järnrörsjakt som polisen lyckligtvis (ovetande) råkar avstyra.

Fullkomligt oacceptabelt beteende oavsett det handlar om riksdagsledamöter eller andra. Men i mediestormen som blåst efter att filmen som avslöjade skeendet släppts oklippt tycks det vara framför allt ordvalen som stör. Gång på gång får Erik Almkvist och även andra SD-representanter frågan om de tycker man får säga blatte och hora. Det tycker de naturligtvis inte bedyrar de då och får visa att här tas det krafttag för att rensa i ordförrådet i partiet.

Men det som är det mest intressanta ser ut att falla bort ur diskussionen. Björn Söder stod igår i  SvT:s Aktuellt och svarade på just frågor om de fula orden men inget nämns om hans egen twitter-kommentar angående Loreens schlagervinst där han ifrågasatte hennes svenskhet. Zlatan Ibrahimovic - som frälste en hel fotbollsvärld på nya arenan i Solna i onsdags - har också av ledande SD-representanter ifrågasatts angående sin svenskhet. De övriga SD-topparna delar naturligtvis Almkvists ifrågasättande attityd angående Soran Ismails svenskhet. Det har alltså inget som helst att göra med huruvida individer med utländska rötter är integrerade eller inte, som det annars numera brukar heta i partiets officiella retorik. Utan problemet i Sverigedemokraters ögon är att de just har utländska rötter. Det är själva kärnan i Sverigedemokraternas politik. Det vill säga rasism. 

Det absolut bästa som skrivits i den här historien skrevs igår i Expressen av just Soran Ismail.
Det är ganska blekt av övriga journalistkåren att missa själva huvudpoängen här. Den som Soran Ismail träffar så på kornet i sin artikel. Läs den!

2 kommentarer:

  1. En person som har svenskt medborgarskap är svensk. Det är vi överens om. Däremot finns det en del människor med invandrarbakgrund, som är svenskar, som själva inte ser sig som svenskar utan som tex kurder i första hand. Det är alltså många bottnar i denna frågeställning.

    SvaraRadera
  2. bograhns,

    Jo de flesta människor har flera identiteter som individen själv rankar av olika skäl. En del ser sig främst som skåningar eller Djurgårdare eller annat. Men det handlar här om att en del människor inte erkänner folk som svenskar hur etablerade eller integrerade de än är. Det bottnar inte i annat än rasism.

    SvaraRadera