fredag 19 oktober 2012

Ship to Gaza: Estelle snart frammeShip to Gaza:s finskflaggade segelskuta Estelle börjar närma sig kusten utanför Gaza och beräknas anlända dit under helgen. Inför detta skruvas tonläget upp från israeliskt håll.


Det finska utrikesministeriet mottog tidigare i veckan ett hot (?) från Israel om ”kraftåtgärder” mot Estelle om fartyget bryter sjöblockaden (anses ske vid 20 sjömil från Gaza:s kust).
 
I Jerusalem Post talas det även om förberedelser för krig mot Iran och det kommer rapporter om israeliska förberedelser för en offensiv mot Gaza.


Samtidigt vädjar Israel till FN om hjälp att stoppa Ship to Gaza!!!!!? Det internationella samfundet förväntas alltså glömma hundratals ignorerade resolutioner och sönderskjutna FN-byggnader, under ”Operation Gjutet Bly” mot Gaza exempelvis, och komma försvarslösa Israel till undsättning.
 
Kanske hoppas de slippa ingripa och därmed undvika den talande bilden av helikoptrar och kanonbestyckade militärbåtar mot obeväpnade skeppsaktivister på ett litet segelfartyg. Ship to Gaza är förstås en ”mardröm” för Israels regering hur det än slutar. Jag lånar uttrycket från Stefan Jonsson som i DN Debatt också skriver: ” Lyckas ”Estelle” inte bryta Israels blockad, så lyckas fartyget ändå hålla fram en spegel åt den rådande världsordningens furstar och visa att de bryter mot rättigheter och principer som de själva skrivit under”.


Äkta vänner av Israel hoppas förstås att dess regering och militär tar sitt förnuft till fånga och låter Estelle anlöpa hamnen, möjligen efter en genomsökning av skeppets last. En avspänning och försoningspolitik är vad området behöver. Tyvärr är det inte mycket som tyder på detta. Tendensen är den motsatta.


På flera håll i Sverige hålls emellertid under helgen som kommer vakor inför Estelles ankomst till Gaza. Land i sikte! Bryt blockaden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar