söndag 30 september 2012

Verklig verklighetsflyktJag fortsätter idag skriva om ledarsidornas applådåskor för Miljöpartiets förmenta ”normalisering”. Glädjen går inte att ta miste på att sådant som medborgarlön kan strykas ur partiprogrammet och att tillväxtkritiken dämpas.


Samtidigt som samma tidningar berättar om konsekvenserna av den låt-gå-politik som råder och betraktas som ”normal”. I dagens Dagblad exempelvis påminner oss den gode Andreas Cervenka om den konstgjorda andning vår ekonomi lever av som dessutom håller arbetslöshetssiffrorna på hög nivå globalt.


I en annan del av tidningen, SvD alltså (finns tyvärr inte som nätartikel), klargör miljöforskaren Christian Azar för oss verklighetsfrämmande hur klimatförändringarna ska stoppas; genom ”ekonomiska styrmedel som rejäla koldioxidskatter” men också ”att medborgarna vill se sina regeringar driva de här frågorna”. Han efterlyser också företagsledare som ”uttrycker att klimatskatter är nödvändiga”.


Det kräver ett rejält opinionsarbete, menar jag. Medierna och vi som bloggar har en uppgift här men ansvaret ligger hos de styrande. Så länge de får ammunition från tunga ledarredaktioner kommer uppgiften blir svår för tillväxtkritiker och miljövarnare. Dessa ledarredaktörer (bara ordet ger associationer) med sin självpåtagna roll som allvetande efterfrågar konstant politiker som säger ”tillväxt” så fort de öppnar munnen och med ett sådant allvarsamt patos att en kan tro att de haft kontakt med högre makter som försett dem med den heliga skriften i original. 


Detta är, enligt min mening, den verkliga verklighetsflykten. Tillsvidare råder dock någon sorts konsensus att denna tillväxttro är det normala, så för alla som betraktar sig som ”normala” kan jag varmt rekommendera en artikel samt en liten film som den flitige bloggaren Pierre Ringborg gjort mig uppmärksam på.


Artikeln antyder att Miljöpartiet borde hålla frågan om medborgarlön vid liv (om 20-25 år kan idén ha fastnat alternativ bli nödvändig att överväga) och filmen ger en utmärkt bild av ungefär det som Cervenka skriver om i dagens SvD (se ovan). Det vill säga ekonomins konstgjorda andning och de etablerade ekonomernas/politikernas verkliga verklighetsflykt.


Filmen Bubbles of growth (producerad av Annika Dopping AB film produktion) ser ni här: 
 


 

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar