onsdag 13 juni 2012

Folkpartiets integrationsprogram tvättar Sverigedemokraternas tankegods


Folkpartiet har nu lanserat sitt integrationspolitiska program. Det är ett koncentrat av många års främlingsfientliga nålstick och står inte långt ifrån Sverigedemokraternas programförklaringar.

Programmet har i dagens Aftonbladet på ett utmärkt och egentligen uttömmande sätt kommenterats, dels i en ledare signerad Anders Lindberg, men också i en alldeles utmärkt bra debattartikel av miljöpartiets Mikael Trolin. Hans ord väger alldeles särskilt tungt dessutom eftersom han tidigare var folkpartist och i allra högsta grad deltog i deras integrationspolitiska diskussioner för ett antal år sedan.

Själv har jag skrivit vid ett flertal tillfällen om Folkpartiets kompromisser mellan rasism och antirasism. De säger i stort sett samma saker som Sverigedemokraterna men med tillägget att de (minsann) är för ett öppet och tolerant Sverige och välkomnar invandring. Men om idén är att värva röster från SD kan den möjligen slå tillbaka mot dem som en rekyl. Det är ju väl känt, vilket också Anders Lindberg påpekar i sin AB-ledare, att erfarenheten visar att väljarna oftast föredrar originalet. Vad de däremot i praktiken åstadkommer med detta är att de tvättar Sverigedemokraternas tankegods och förflyttar de integrationspolitiska frågorna till deras territorium. Äntligen får vi prata om våra frågor, tänker säkerligen Jimmie Åkesson.


Det sägs att Folkpartiets programförslag splittrar regeringen. Jag hoppas det stämmer. Det är hög tid för Reinfeldt att se till att Folkpartiet äntligen fråntas ansvaret för integrationspolitiken. Ullenhags del av arbetsmarknadsdepartementet har varit Folkpartiets lekstuga alltför länge nu och det vore skamligt om de får de husera hela mandatperioden ut. Jag tror det är fler än jag som börjar tröttna på deras tyckande och insinuerande om invandrare och dubbelt irriterande eftersom det alltid lanseras med något sorts skenheligt uppsåt. Det är faktiskt mer störande att lyssna till än Sverigedemokraternas hatprat. Det sistnämnda är åtminstone öppet och ärligt.  


Tidigare inlägg om Folkpartiets integrationspolitik på denna blogg:


Andra bloggare om Folkpartiets integrationspolitiska program:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar