söndag 10 juni 2012

Dagens EM-koll - Dansk De(h)likatess och öppen rasism


Jag fortsätter kommentera EM i fotboll och hur det går för ”mitt” EM-lag.

Som jag skrev senast är det härligt att konstatera att det inte alls är givet att favoritlagen vinner, trots bergsäkra förhandstips. Vem trodde på Danmark som vinnare över Holland? Noterbart är förvisso att Holland nu förlorat sina två senaste tävlingsmatcher (mot Sverige och Danmark). Kanske ett landslag på nedgång? Jag gillar också när andra spelare kliver fram än de på förhand haussade stjärnorna. Svaret på frågan om det skulle bli van Persie, Robben eller Huntelaar som blev matchprofiler, eller möjligen Bendtner, Christian Eriksen eller Kvist, blev alltså Michael Krohn-Dehli och Stephan Andersen. Vem hade tippat det? Krohn-Dehlis skottfint och avslut mellan benen på målvakten var fotbollsdelikatesser som lyste i en annars förvånansvärt tempofattig match.

Att döma av gårdagens matcher blir det Tyskland och Portugal som går vidare från ”dödens grupp”. Men det skulle inte förvåna mig om det blir precis tvärtom.
För min egen EM-elva går det sämre. Holländske backen Mathijssen var skadad och kunde inte spela, van der Wiel blev utbytt och Huntelaar startade på bänken. Glädjande nog gjorde mitt forwardsval Gomez mål för Tyskland. Alltid något.

Holland stod inte att känna igen bortsett från inledningskvartarna av respektive halvlek. Möjligen var de ur balans på grund av den polska träningspublikens uppträdande. Under träningen för ett par dagar sedan, inför 25.000 åskådare, möttes de färgade spelarna av apljud och rasistiska glåpord. Samma sak inträffade under Rysslands match mot Tjeckien då ryska fans hånade tjeckiske backen Gebre Selassie, ursprungligen från Etiopien.

Jag hoppas att inte EM kommer att präglas av detta outhärdligt avskyvärda och tröttsamma hat. Men om det blir en fortsättning i den här stilen får väl UEFA börja använda sina disciplinära åtgärder mot arrangörerna eller de deltagande ländernas förbund.Alldeles före EM, vid en tillställning på polska utrikesdepartementet, levererades stolta deklarationer som ”Respect diversity” och löften om disciplinära sanktioner om inte den uttalade anti-rasistiska linjen följdes under mästerskapen. 

Det klingar onekligen ganska tomt om det inte följs upp av någon form av aktion när det verkligen gäller.
UEFA har öppnat ett disciplinärende mot det ryska fotbollsförbundet angående de ryska fansens uppträdande. Fyrverkeripjäser har bränts av och de har varit allmänt stökiga. Deras rasistiska glåpord nämns däremot inte i anmälan.

Att UEFA inte gör någon som helst markering är pinsamt. Holländarna var tvungna att flytta sin träning för att komma undan de rasistiska glåporden. Samma princip alltså som UEFA hävdar när det gäller spelare som lämnar planen för att de utsätts för rasistiska utfall från läktarna under match. Det är den/de utsatta som ska anpassa sig eller straffas.

En del spelare är tydligen förvarnade om vad som väntade. Exempelvis har de engelska spelarna Theo Walcott och Alex Oxlade-Chamberlain uppmanat sina familjer att stanna hemma och titta på tv istället för att åka till Ukraina/Polen för att slippa bli utsatta för öppen rasism.

Det vore på sin plats om UEFA snarast gick in med en kraftfull markering som visar att det finns substans bakom de tjusiga parollerna från UEFA-pamparna:

"We are here to celebrate diversity: diversity in football and diversity in society," (Peter Gilleron, UEFA Fair Play and Social Responsibility Committee)
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar