tisdag 15 maj 2012

Grekerna sjunger en klagosång för döva öron


Alexandra Pascalidou har i Arena (maj-12) skrivit en krönika om ett Grekland i förfall. Hon har åkt till landet där hon har sina rötter och ger i några ögonblicksbilder en bitter beskrivning av ett land som slits i stycken. Egentligen handlar det förstås om människoliv som trasas sönder och om hur den vanliga vardagen har blivit till ett ständigt högriskprojekt istället för en trygg lunk. De sociala och ekonomiska verkligheter som vi känner igen också här med familj, skola och arbete har förvandlats till slagfält där de civila offren skördas på löpande band och ingen går riktigt säker. 

Hon talar inifrån, med och om människor hon känner eller känner igen. Allt är bekant och ändå så förändrat och främmande och skrämmande. Jag tycker att hon äger rätt att göra den beskrivningen.

”Vänsterklagan”, säger då den proppmätta nordbon. Claes Arvidsson raljerar i sin SvD-ledare idag (15 maj) med Pascalidou och lägger saker och ting till rätta - får man förmoda att han tycker - med en liten föreläsning om euron, ECB, EU:s finansministrar och slutligen Finanspolitiska rådets kritik mot uteblivna skattesänkningar i Sverige (?). 

Economic man har talat.

Det är, minsann, eurogruppen ”som står för fiolerna” och ”pumpar in miljarder för att hålla Grekland flytande”, påpekar han. Enligt Arvidsson (och många andra) finns bara en väg för grekerna att gå och de måste sluta blunda, tycker han.

Alternativet att lämna euron, ställa in betalningarna och finna en egen väg ur krisen existerar alltså inte. Det sistnämnda skulle drabba europeiska banker, främst franska och tyska, som har exponeringar i Grekland på över 100 miljarder euro.

Kanske domedagsscenariot för en sådan utveckling är något överdramatiserad? För de greker som redan idag genomlever ett stålbad lär inte skillnaden bli särskilt märkbar. Men dyngan kanske skvätter upp på de nordeuropeiska finansmännens manschettknappar och det är väl det som ses som det STORA PROBLEMET. 

Det är ju skillnad på vänsterklagan och högergnäll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar