onsdag 25 april 2012

Hanne Kjöllers retoriska metoder flyter ihop med Behring Breiviks

Bloggaren Peo Wagström har föreslagit mycket träffande att DN:s ledarskribent Hanne Kjöller håller på att samla ihop till någon sorts citronpris. Det vore mycket välförtjänt. Hon tar varje tillfälle att sparka på dem som redan ligger och skicka ut oöverlagda bittra rallarsvingar mot sådana och sådant hon inte gillar. De skickas dessutom ut mot hög som låg.

Hon förefaller, liksom Behring Breivik, hata socialister och vänsterfeminister. Vilket gör hennes senaste utspel lite extra intressant. I en ledare för några dagar sedan skriver hon om Breiviks bruna extremism och slänger ur sig att ”den flyter ihop med den röda och den gröna”. Lite i förbifarten sådär kastar hon ur sig en känga mot sina hatobjekt.  


Vad den gröna extremismen är vet jag inte riktigt men har svårt att förstå hur den flyter ihop med den bruna. Miljöpartiet utsågs ju innan förra valet till huvudfiende för Sverigedemokraterna exempelvis.

Men Hanne Kjöller har ju aldrig varit särskilt välgrundad i sina angrepp mot sina hatobjekt. I mångt och mycket liknar faktiskt hennes sätt att blanda fakta med sin egen bitterhet och fria fantasier just Breiviks sätt att resonera. Så det vore betydligt mer korrekt att påstå att Hanne Kjöllers retoriska metoder flyter ihop med Behring Breiviks.

För vad Hanne Kjöller utvecklat till en specialgren är att från sin ledarplats i den rikstäckande tidningen DN skicka ut rena överhalningar och avrättningar av personer utan att behöva utveckla saken. Därtill har hon för litet utrymme och, som det förefaller, för lite kunskaper. Men ett allmänt tyckande är enkelt att ägna sig åt. Det är bara att lyfta ut fakta ur sitt sammanhang, fylla på med gissningar, spekulationer och påståenden och krydda med gallstinna kommentarer och nålstick. 

Inte helt olikt sådant man finner i Behring Breiviks manifest och på andra håll bland bruna extremistretoriker. Andra bloggare om Hanne Kjöllers citronjournalistik:


Andra bittra och dåligt grundade rallarsvingar från Hanne Kjöller:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar