lördag 31 mars 2012

Earth Hour och symbolpolitik

Mellan 20.30 och 21.30 ska vi alla släcka lamporna. En symbolisk handling för att rikta fokus mot de oerhört brännande problemen med klimatförändring, energikonsumtion och -produktion. Släck för all del lampor ikväll men börja också ställa krav på Regeringen att agera mycket kraftfullare och mera målmedvetet för att ställa om energiproduktionen till förnybara produktionssätt.

I dagens SvD läser jag att Göran Hägglund minsann inte tänker släcka ned eftersom han ser det som en, förvisso välment men betydelselös, symbolhandling som inte löser miljö- och energifrågorna.

Bravo, Göran! Där håller jag helt med dig. Det behövs förstås helt andra och kraftfullare åtgärder.Problemet är bara att han själv och hans parti KD ingår i en regering som har gjort symbolpolitik till sin alldeles egna favoritgren.

I samma tidning kan man exempelvis läsa om hur Lars Leijonborg helt döms ut som samordnare för hanteringen av forskningskrisen i Södertälje till följd av Astra Zenecas avveckling av forskningsdelen där. Hans svar på konstruktiva förslag på hur man kan tillvarata kompetens och infrastruktur som finns samlat har hittills varit i form av vänskapliga klappar på axlar och frejdiga hejarop. Något mandat att agera har han inte fått av regeringen.

För ett par veckor sedan satt integrationsminister Erik Ullenhag i Rinkeby och symboliserade någon sorts regeringsengagemang i frågor om utanförskap och segregation. Hela hans politiska gärning hittills har för övrigt handlat om symboler och signaler.

Så där kan man fortsätta uppräkningen. Men för att återgå till Earth Hour så håller jag alltså med Göran Hägglund såtillvida att det är en helt otillräcklig politik som Regeringen för. Jag drar den slutsatsen av hans resonemang.

Varför genomförs inte nödvändiga lagändringar för att göra egenproducerad sol- och vindbaserad el mer lönsam?

Varför görs inte samma satsningar som i Tyskland på att få igång en industri för förnybar elproduktion?

Varför används inte ägandet i Vattenfall mer aktivt för att styra mot förnybart?

Etcetera, etcetera...

Så släck för all del lampor ikväll men börja också ställa krav på Regeringen att agera för att ställa om energiproduktionen till förnybara produktionssätt. Det är bara på så sätt som vi löser miljö- och energifrågorna.Andra bloggare om Earth Hour:

http://www.supermiljobloggen.se/2012/03/earth-hour.html

http://peterlandersson.blogspot.se/2012/03/earth-hour-och-slackta-ljus.htmlKan inte låta bli att länka till Birger Schlaugs roliga inlägg om KD också:

http://schlaug.blogspot.se/2012/01/infor-kd-s-riksting-oppet-brev-till.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar